Sernik dyniowy na spodzie z brownie
decomorreno
Niesztampowy pomysł na popularne ciasto! Prezentujemy wyjątkowy przepis na sernik dyniowy na spodzie z brownie. Przepis jest prosty i niezwykle efektowny - masa sernikowa wykonana jest z dyniowego puree, a główny składnik spodu to kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3718
kcal
Białka
133
gram
Węglowodany
717
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.5 / 4
Niesztampowy pomysł na popularne ciasto! Prezentujemy wyjątkowy przepis na sernik dyniowy na spodzie z brownie. Przepis jest prosty i niezwykle efektowny - masa sernikowa wykonana jest z dyniowego puree, a główny składnik spodu to kakao.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
150 g masło
250 g cukier
100 szkl. mąka puszysta tortowa lubella
60 g kakao decomorreno
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
2 szt. jaja l
700 g ser biały
125 g cukier
300 g dyniowe puree
4 szt. jaja l
65 g skrobia ziemniaczana
0.50 łyżecz. cynamon
50 g kakao decomorreno
75 g cukier
125 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
6 szt. śliwki
Przygotowanie
Przygotuj kakaowy spód.
Miękkie masło, w temperaturze pokojowej, utrzyj z cukrem.
Dodaj jajka i zmiksuj.
Następnie wsyp mąkę, sodę, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj, aż składniki się połączą.
Przełóż do tortownicy (24 cm średnicy) i piecz w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj masę serową.
Zmiksuj jajka z puree dyniowym, cukrem, skrobią ziemniaczaną oraz cynamonem.
Dodaj ser twarogowy i zmiksuj ponownie.
Przełóż masę na upieczone ciasto kakaowe.
Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 60 minut.
Po upieczeniu pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem przygotuj polewę kakaową. Wszystkie składniki przełóż do rondelka o grubym dnie i delikatnie podgrzewaj, aż składniki się połączą. Zwiększ moc kuchenki i zagotuj polewę.
Udekoruj wierzch sennika polewą oraz kawałkami śliwek. Podawaj dobrze schłodzony.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3718
kcal
Białka
133
gram
Węglowodany
717
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.