Sernik dyniowy na spodzie z brownie

decomorreno
Sernik dyniowy na spodzie z brownie

1

3.5 / 4

Niesztampowy pomysł na popularne ciasto! Prezentujemy wyjątkowy przepis na sernik dyniowy na spodzie z brownie. Przepis jest prosty i niezwykle efektowny - masa sernikowa wykonana jest z dyniowego puree, a główny składnik spodu to kakao.

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

150 g masło

250 g cukier

100 szkl. mąka puszysta tortowa lubella

60 g kakao decomorreno

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

2 szt. jaja l

700 g ser biały

125 g cukier

300 g dyniowe puree

4 szt. jaja l

65 g skrobia ziemniaczana

0.50 łyżeczka cynamon

50 g kakao decomorreno

75 g cukier

125 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

6 szt. śliwki

Przygotowanie


1

Przygotuj kakaowy spód.

2

Miękkie masło, w temperaturze pokojowej, utrzyj z cukrem.

3

Dodaj jajka i zmiksuj.

4

Następnie wsyp mąkę, sodę, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj, aż składniki się połączą.

5

Przełóż do tortownicy (24 cm średnicy) i piecz w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 20 minut.

6

W tym czasie przygotuj masę serową.

7

Zmiksuj jajka z puree dyniowym, cukrem, skrobią ziemniaczaną oraz cynamonem.

8

Dodaj ser twarogowy i zmiksuj ponownie.

9

Przełóż masę na upieczone ciasto kakaowe.

10

Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 60 minut.

11

Po upieczeniu pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia.

12

Przed podaniem przygotuj polewę kakaową. Wszystkie składniki przełóż do rondelka o grubym dnie i delikatnie podgrzewaj, aż składniki się połączą. Zwiększ moc kuchenki i zagotuj polewę.

13

Udekoruj wierzch sennika polewą oraz kawałkami śliwek. Podawaj dobrze schłodzony.

Wideo z przygotowania przepisu
Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły