Sernik czekoladowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik czekoladowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3528-1702057705503.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny, ciężki, mocno czekoladowy sernik na kruchym kakaowym spodzie. Pyszny!
0
0 / 0
Pyszny, ciężki, mocno czekoladowy sernik na kruchym kakaowym spodzie. Pyszny!
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
32 porcje
Składniki
1 kg twaróg półtłusty
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. cukier waniliowy
200 g czekolada gorzka
50 g czekolada
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. cukier
0.50 szt. masło roślinne
1 szt. jajko
8 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier
1 łyżka cukier waniliowy
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżka śmietana 18%
4 łyżka masło
2 łyżka budyń śmietankowy
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy dodać roztopioną lekko ostudzoną czekoladę.
Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciemną masą serową.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć ciemną masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st. C i piec ok. 1 godziny.
Po upieczeniu i ostudzeniu można polukrować lub posypać wiórkami czekolady.