Sernik czarno-biały
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik czarno-biały](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973659867.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na ten sernik jest już wiekowy :) moja mama robi go na różne imprezy i przyjęcia, zawsze się sprawdza wyśmienicie :)
0
5 / 2
Przepis na ten sernik jest już wiekowy :) moja mama robi go na różne imprezy i przyjęcia, zawsze się sprawdza wyśmienicie :)
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg twaróg
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. cukier
1 szkl. cukier
0.50 szkl. rodzynki
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka śmietana
4 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka skórka pomarańczowa
35 dag. mąka pszenna
17 dag. margaryna
17 dag. masło
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao, śmietanę, margarynę. Wysiekać, wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części i schować do lodówki.
Do miski przełożyć masło z cukrem. Ucierać. Następnie po kolei dodawać żółtka, mąkę ziemniaczaną, ser. Na końcu dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać. Można połączyć masę z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Blachę o wymiarach 30x30cm wysmarować margaryną. Na grubych oczkach tarki zetrzeć jedną część ciasta. Wylać ser. Na to ponownie zetrzeć ciasto.
Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni.