Sernik chałwowy
Lubella
Sernik chałwowy to niezwykle smaczna wariacja tradycyjnego sernika, w której charakterystyczny smak i konsystencję nadaje mu dodatek chałwy. To świetny wybór zarówno na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki czy przyjęcia. Gotowy sernik chałwowy możemy udekorować świeżymi owocami, polewą czekoladową lub kremem chałwowym dla dodatkowego smaku i wyglądu. Smacznego!
0
0 / 0
Sernik chałwowy to niezwykle smaczna wariacja tradycyjnego sernika, w której charakterystyczny smak i konsystencję nadaje mu dodatek chałwy. To świetny wybór zarówno na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki czy przyjęcia. Gotowy sernik chałwowy możemy udekorować świeżymi owocami, polewą czekoladową lub kremem chałwowym dla dodatkowego smaku i wyglądu. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Masa serowa
500 g ser twarogowy
200 g chałwa
3 szt. jajka kurze
150 g cukier
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżka mąka pszenna lubella
1 szkl. kwaśna śmietana
1 szt. skórka z cytryny
1 szczyp. sól
1 łyżka masło roztopione
Spód
200 g ciasteczka typu digestive
100 g masło roztopione
Przygotowanie
Rozkrusz ciasteczka digestive, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem. Ułóż masę na dnie formy do pieczenia, tworząc spód. Wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.
W dużym naczyniu wymieszaj ser twarogowy z cukrem, dodaj jajka, wanilię, sól oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wszystko połącz.
Chałwę pokrój na drobne kawałki i dodaj do masy serowej. Wlej roztopione masło i dodaj startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę do masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na przygotowany spód.
Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez około 60-70 minut, do momentu gdy nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim jeszcze przez 30 minut, a następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Gotowy sernik chałwowy najlepiej smakuje schłodzony, więc wstaw go do lodówki na kilka godzin przed podaniem.