Sernik chałwowy
Lubella
Sernik chałwowy to niezwykle smaczna wariacja tradycyjnego sernika, w której charakterystyczny smak i konsystencję nadaje mu dodatek chałwy. To świetny wybór zarówno na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki czy przyjęcia. Gotowy sernik chałwowy możemy udekorować świeżymi owocami, polewą czekoladową lub kremem chałwowym dla dodatkowego smaku i wyglądu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
378
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik chałwowy to niezwykle smaczna wariacja tradycyjnego sernika, w której charakterystyczny smak i konsystencję nadaje mu dodatek chałwy. To świetny wybór zarówno na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki czy przyjęcia. Gotowy sernik chałwowy możemy udekorować świeżymi owocami, polewą czekoladową lub kremem chałwowym dla dodatkowego smaku i wyglądu. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Masa serowa
500 g ser twarogowy
200 g chałwa
3 szt. jajka kurze
150 g cukier
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżka mąka pszenna lubella
1 szkl. kwaśna śmietana
1 szt. skórka z cytryny
1 szczyp. sól
1 łyżka masło roztopione
Spód
200 g ciasteczka typu digestive
100 g masło roztopione
Przygotowanie
Rozkrusz ciasteczka digestive, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem. Ułóż masę na dnie formy do pieczenia, tworząc spód. Wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.
W dużym naczyniu wymieszaj ser twarogowy z cukrem, dodaj jajka, wanilię, sól oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wszystko połącz.
Chałwę pokrój na drobne kawałki i dodaj do masy serowej. Wlej roztopione masło i dodaj startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę do masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na przygotowany spód.
Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez około 60-70 minut, do momentu gdy nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim jeszcze przez 30 minut, a następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Gotowy sernik chałwowy najlepiej smakuje schłodzony, więc wstaw go do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
378
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.