Sernik chałwowy

Lubella
Sernik chałwowy

0

0 / 0

Sernik chałwowy to niezwykle smaczna wariacja tradycyjnego sernika, w której charakterystyczny smak i konsystencję nadaje mu dodatek chałwy. To świetny wybór zarówno na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki czy przyjęcia. Gotowy sernik chałwowy możemy udekorować świeżymi owocami, polewą czekoladową lub kremem chałwowym dla dodatkowego smaku i wyglądu. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Masa serowa

500 g ser twarogowy

200 g chałwa

3 szt. jajka kurze

150 g cukier

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 łyżka mąka pszenna lubella

1 szkl. kwaśna śmietana

1 szt. skórka z cytryny

1 szczyp. sól

1 łyżka masło roztopione

Spód

200 g ciasteczka typu digestive

100 g masło roztopione

Przygotowanie


1

Rozkrusz ciasteczka digestive, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem. Ułóż masę na dnie formy do pieczenia, tworząc spód. Wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.

2

W dużym naczyniu wymieszaj ser twarogowy z cukrem, dodaj jajka, wanilię, sól oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wszystko połącz.

3

Chałwę pokrój na drobne kawałki i dodaj do masy serowej. Wlej roztopione masło i dodaj startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4

Dodaj mąkę do masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

5

Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na przygotowany spód.

6

Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez około 60-70 minut, do momentu gdy nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.

7

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim jeszcze przez 30 minut, a następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

8

Gotowy sernik chałwowy najlepiej smakuje schłodzony, więc wstaw go do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

378

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły