Sernik chałwowy

Lubella
Sernik chałwowy

0

0 / 0

Sernik chałwowy to niezwykle smaczna wariacja tradycyjnego sernika, w której charakterystyczny smak i konsystencję nadaje mu dodatek chałwy. To świetny wybór zarówno na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i deser na specjalne okazje, takie jak urodziny, walentynki czy przyjęcia. Gotowy sernik chałwowy możemy udekorować świeżymi owocami, polewą czekoladową lub kremem chałwowym dla dodatkowego smaku i wyglądu. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Masa serowa

500 g ser twarogowy

200 g chałwa

3 szt. jajka kurze

150 g cukier

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

1 łyżka mąka pszenna lubella

1 szkl. kwaśna śmietana

1 szt. skórka z cytryny

1 szcz. sól

1 łyżka masło roztopione

Spód

200 g ciasteczka typu digestive

100 g masło roztopione

Przygotowanie


1

Rozkrusz ciasteczka digestive, a następnie wymieszaj je z roztopionym masłem. Ułóż masę na dnie formy do pieczenia, tworząc spód. Wstaw formę do lodówki, aby spód stwardniał.

2

W dużym naczyniu wymieszaj ser twarogowy z cukrem, dodaj jajka, wanilię, sól oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wszystko połącz.

3

Chałwę pokrój na drobne kawałki i dodaj do masy serowej. Wlej roztopione masło i dodaj startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4

Dodaj mąkę do masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

5

Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na przygotowany spód.

6

Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez około 60-70 minut, do momentu gdy nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.

7

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim jeszcze przez 30 minut, a następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

8

Gotowy sernik chałwowy najlepiej smakuje schłodzony, więc wstaw go do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły