Sernik białkowy z polewą czekoladową

Kakao DecoMorreno
Sernik białkowy z polewą czekoladową

0

0 / 0

Sernik białkowy to lekki i kremowy deser, który zachwyci nie tylko fanów zdrowego stylu życia, ale także każdego, kto ceni tradycyjne słodkości bez zbędnych kalorii. To doskonała alternatywa dla klasycznego sernika. Połączenie twarogu sernikowego z odżywką białkową i miodem doskonale smakuje w połączeniu z ciasteczkowym spodem i polewą czekoladową. Życzymy smacznego!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Masa serowa

1 kg twaróg sernikowy

3 szt. jajka kurze

3 szt. żółtka jaj

200 g miód

100 g odżywka białkowa waniliowa

1 szczyp. sól

1 łyżka ekstrakt waniliowy

150 ml śmietanka 30%

Spód

250 g ulubione ciasteczka

100 g masło roztopione

Polewa

4 łyżka kakao decomorreno

100 g masło

100 g cukier

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki masy sernika umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać rózgą, aby nie było grudek. Nie ubijać.

2

Ciasteczka pokruszyć na piasek, a następnie wymieszać z roztopionym masłem.

3

Dno okrągłej blachy tortowej o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka wymieszane z masłem i rozprowadzić po całej powierzchni, tworząc około 1 cm rant.

4

Rozgrzać piekarnik do 160°C, wstawić spód i podpiec około 8 minut.

5

Zagotować wodę.

6

Wyjąć spód z piekarnika i wlać masę sernika, wyrównać szpatułką wierzch. Wstawić do piekarnika na środkowe piętro. Piętro niżej wstawić blachę z wrzącą wodą, aby utworzyć kąpiel wodną. Piec przez godzinę.

7

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na około 45 minut i powoli studzić sernik. Następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej i wstawić na noc do lodówki.

8

W rondelku roztopić masło z cukrem. Wsypać kakao i wymieszać na gładką masę. Polać gotowy sernik i odstawić do ostygnięcia.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły