Sernik białkowy z polewą czekoladową
Kakao DecoMorreno
Sernik białkowy to lekki i kremowy deser, który zachwyci nie tylko fanów zdrowego stylu życia, ale także każdego, kto ceni tradycyjne słodkości bez zbędnych kalorii. To doskonała alternatywa dla klasycznego sernika. Połączenie twarogu sernikowego z odżywką białkową i miodem doskonale smakuje w połączeniu z ciasteczkowym spodem i polewą czekoladową. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik białkowy to lekki i kremowy deser, który zachwyci nie tylko fanów zdrowego stylu życia, ale także każdego, kto ceni tradycyjne słodkości bez zbędnych kalorii. To doskonała alternatywa dla klasycznego sernika. Połączenie twarogu sernikowego z odżywką białkową i miodem doskonale smakuje w połączeniu z ciasteczkowym spodem i polewą czekoladową. Życzymy smacznego!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Masa serowa
1 kg twaróg sernikowy
3 szt. jajka kurze
3 szt. żółtka jaj
200 g miód
100 g odżywka białkowa waniliowa
1 szczyp. sól
1 łyżka ekstrakt waniliowy
150 ml śmietanka 30%
Spód
250 g ulubione ciasteczka
100 g masło roztopione
Polewa
4 łyżka kakao decomorreno
100 g masło
100 g cukier
Przygotowanie
Wszystkie składniki masy sernika umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać rózgą, aby nie było grudek. Nie ubijać.
Ciasteczka pokruszyć na piasek, a następnie wymieszać z roztopionym masłem.
Dno okrągłej blachy tortowej o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka wymieszane z masłem i rozprowadzić po całej powierzchni, tworząc około 1 cm rant.
Rozgrzać piekarnik do 160°C, wstawić spód i podpiec około 8 minut.
Zagotować wodę.
Wyjąć spód z piekarnika i wlać masę sernika, wyrównać szpatułką wierzch. Wstawić do piekarnika na środkowe piętro. Piętro niżej wstawić blachę z wrzącą wodą, aby utworzyć kąpiel wodną. Piec przez godzinę.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na około 45 minut i powoli studzić sernik. Następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej i wstawić na noc do lodówki.
W rondelku roztopić masło z cukrem. Wsypać kakao i wymieszać na gładką masę. Polać gotowy sernik i odstawić do ostygnięcia.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.