Sernik bez sera

Kakao DecoMorreno
Sernik bez sera

1

0 / 0

Sernik bez sera to pyszna alternatywa dla tradycyjnego wypieku — idealna dla wszystkich miłośników deserów na zimno. Zamiast klasycznego twarogu wykorzystujemy masę jajeczno-śmietanową, która po zagotowaniu tworzy delikatną, kremową konsystencję. To idealny wybór na różne okazje – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Sernik bez sera świetnie komponuje się z filiżanką herbaty lub kawy, a jego przygotowanie jest szybkie i proste. Smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kostka masło

1.50 l mleko

1.50 szkl. śmietana

1.50 szkl. cukier

0.50 szkl. kakao decomorreno

6 szt. jajko

1 szt. biszkopty

Opcjonalnie

1 opak. galaretka

Przygotowanie


1

W dużym garnku zagotuj mleko.

2

W osobnej misce wymieszaj jajka ze śmietaną. Powoli wlewaj je do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż masa lekko zgęstnieje.

3

Przecedź przygotowaną masę przez gęste sito.

4

W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj odsączoną masę śmietanowo-jajeczną, cały czas miksując do uzyskania gładkiej konsystencji.

5

W tortownicy ułóż biszkopty, a na nie wyłóż połowę przygotowanej masy serowej. Do pozostałej masy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i wyłóż na wierzch.

6

Jeśli chcesz, przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polej nią wierzch sernika.

7

Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

290

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły