Sernik bez sera

Kakao DecoMorreno
Sernik bez sera

Średnia 0 / 0

Oceń!

Sernik bez sera to pyszna alternatywa dla tradycyjnego wypieku — idealna dla wszystkich miłośników deserów na zimno. Zamiast klasycznego twarogu wykorzystujemy masę jajeczno-śmietanową, która po zagotowaniu tworzy delikatną, kremową konsystencję. To idealny wybór na różne okazje – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Sernik bez sera świetnie komponuje się z filiżanką herbaty lub kawy, a jego przygotowanie jest szybkie i proste. Smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kostka masło

1.50 l mleko

1.50 szkl. śmietana

1.50 szkl. cukier

0.50 szkl. kakao decomorreno

6 szt. jajko

1 szt. biszkopty

Opcjonalnie

1 opak. galaretka

Przygotowanie


W dużym garnku zagotuj mleko.

W osobnej misce wymieszaj jajka ze śmietaną. Powoli wlewaj je do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż masa lekko zgęstnieje.

Przecedź przygotowaną masę przez gęste sito.

W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj odsączoną masę śmietanowo-jajeczną, cały czas miksując do uzyskania gładkiej konsystencji.

W tortownicy ułóż biszkopty, a na nie wyłóż połowę przygotowanej masy serowej. Do pozostałej masy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i wyłóż na wierzch.

Jeśli chcesz, przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polej nią wierzch sernika.

Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

290

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły