Sernik baskijski mango

Lubella
Sernik baskijski mango

Średnia 0 / 0

Oceń!

Sernik baskijski mango to nowoczesna odsłona klasycznego hiszpańskiego deseru, który podbił świat swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. W przeciwieństwie do tradycyjnego sernika ten celowo się przypala — ma ciemnozłotą, lekko karmelową skórkę i kremowy, niemal budyniowy środek. W połączeniu z pulpą mango jest orzeźwiający i tropikalny w smaku — idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i święta.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

600 g serek twarogowy kremowy typu philadelphia

4 szt. jaja

150 g cukier

200 ml śmietanka kremowa 36%

25 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 szczyp. sól

150 g pulpa mango

Przygotowanie


Piekarnik nagrzewamy do 210°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

W dużej misce krótko miksujemy ser kremowy z cukrem na gładką masę.

Dodajemy po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu.

Wlewamy śmietanę kremówkę, ekstrakt waniliowy i pulpę mango, mieszamy delikatnie, aż masa będzie jednolita. Przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli, mieszamy szpatułką.

Masę serową wlewamy do przygotowanej tortownicy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25–30 minut – wierzch powinien być mocno zrumieniony, a środek lekko galaretowaty.

Po upieczeniu odstawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej.

Następnie schładzamy sernik w lodówce najlepiej przez całą noc.

Podajemy dobrze schłodzony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły