Sernik baskijski mango

Lubella

Sernik baskijski mango to nowoczesna odsłona klasycznego hiszpańskiego deseru, który podbił świat swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. W przeciwieństwie do tradycyjnego sernika ten celowo się przypala — ma ciemnozłotą, lekko karmelową skórkę i kremowy, niemal budyniowy środek. W połączeniu z pulpą mango jest orzeźwiający i tropikalny w smaku — idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i święta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Sernik baskijski mango to nowoczesna odsłona klasycznego hiszpańskiego deseru, który podbił świat swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. W przeciwieństwie do tradycyjnego sernika ten celowo się przypala — ma ciemnozłotą, lekko karmelową skórkę i kremowy, niemal budyniowy środek. W połączeniu z pulpą mango jest orzeźwiający i tropikalny w smaku — idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i święta.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
600 g serek twarogowy kremowy typu philadelphia
4 szt. jaja
150 g cukier
200 ml śmietanka kremowa 36%
25 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 szczyp. sól
150 g pulpa mango
Przygotowanie
Kroki
Piekarnik nagrzewamy do 210°C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce krótko miksujemy ser kremowy z cukrem na gładką masę.
Dodajemy po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu.
Wlewamy śmietanę kremówkę, ekstrakt waniliowy i pulpę mango, mieszamy delikatnie, aż masa będzie jednolita. Przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli, mieszamy szpatułką.
Masę serową wlewamy do przygotowanej tortownicy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25–30 minut – wierzch powinien być mocno zrumieniony, a środek lekko galaretowaty.
Po upieczeniu odstawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Następnie schładzamy sernik w lodówce najlepiej przez całą noc.
Podajemy dobrze schłodzony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.