Sernik baskijski

EkspertOdKuchni
Sernik baskijski

0

0 / 0

Jeżeli jesteś miłośnikiem kremowych, aksamitnych i puszystych wypieków, sernik baskijski, czyli Basque Cheesecake niewątpliwie przypadnie Ci do gustu! To świetny wybór nie tylko na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, ale i słodki przysmak na wyjątkowe okazje. Charakteryzuje go brak spodu, przypieczony wierzch, który dopełnia smak sernika i przede wszystkim niemalże rozpływające się w ustach wnętrze. Nic dziwnego, że zdobył on miano najbardziej kremowego sernika na świecie. Życzymy smacznego!

5

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

1 kg serek philadelphia śmietankowy

200 g cukier

30 g cukier waniliowy

500 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Do miski przekładamy serek philadelphia i dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy i za pomocą miksera łączymy je na niskich obrotach.

2

Następnie cały czas miksując, dodajemy jajka i powoli wlewamy śmietankę.

3

Boki tortownicy (24 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza tortownicę.

4

Masę serową wlewamy do tortownicy.

5

Do rozgrzanego piekarnika na 220°C wkładamy sernik baskijski i pieczemy ok. 35-40 minut.

6

Po wypieczeniu sernika zostawiamy go jeszcze na 30 minut w piekarniku. Po tym czasie wyciągamy go i po całkowitym ostudzeniu wkładamy go do lodówki na parę godzin.

7

Sernik można polać roztopioną gorzką czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły