Sernik baskijski
EkspertOdKuchni
Jeżeli jesteś miłośnikiem kremowych, aksamitnych i puszystych wypieków, sernik baskijski, czyli Basque Cheesecake niewątpliwie przypadnie Ci do gustu! To świetny wybór nie tylko na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, ale i słodki przysmak na wyjątkowe okazje. Charakteryzuje go brak spodu, przypieczony wierzch, który dopełnia smak sernika i przede wszystkim niemalże rozpływające się w ustach wnętrze. Nic dziwnego, że zdobył on miano najbardziej kremowego sernika na świecie. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeżeli jesteś miłośnikiem kremowych, aksamitnych i puszystych wypieków, sernik baskijski, czyli Basque Cheesecake niewątpliwie przypadnie Ci do gustu! To świetny wybór nie tylko na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, ale i słodki przysmak na wyjątkowe okazje. Charakteryzuje go brak spodu, przypieczony wierzch, który dopełnia smak sernika i przede wszystkim niemalże rozpływające się w ustach wnętrze. Nic dziwnego, że zdobył on miano najbardziej kremowego sernika na świecie. Życzymy smacznego!
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 kg serek philadelphia śmietankowy
200 g cukier
30 g cukier waniliowy
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Do miski przekładamy serek philadelphia i dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy i za pomocą miksera łączymy je na niskich obrotach.
Następnie cały czas miksując, dodajemy jajka i powoli wlewamy śmietankę.
Boki tortownicy (24 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza tortownicę.
Masę serową wlewamy do tortownicy.
Do rozgrzanego piekarnika na 220°C wkładamy sernik baskijski i pieczemy ok. 35-40 minut.
Po wypieczeniu sernika zostawiamy go jeszcze na 30 minut w piekarniku. Po tym czasie wyciągamy go i po całkowitym ostudzeniu wkładamy go do lodówki na parę godzin.
Sernik można polać roztopioną gorzką czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
662
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
51
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.