Sernik babci Wandzi

iwona.bakalarska

Wartości odżywcze na porcję
Energia
350
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
20
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
28 porcji
Składniki
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szkl. cukier
4 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 kostka margaryna
1 łyżka ocet
1 łyżecz. proszek do pieczenia
16 g cukier wanilinowy
8 szt. białko jaja kurzego
1.50 szkl. cukier
1 kg ser śmietankowy
32 g cukier wanilinowy
0.50 szkl. olej rzepakowy tłoczony na zimno
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 opak. budyń śmietankowy bez cukru
200 g kwaśna śmietana 18%
1 szkl. mleko 2%
0.50 kostka margaryna kasia
5 łyżecz. cukier
3 łyżecz. kakao decomorreno
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto: mąka Lubella, cukier, żółtka, margaryna, ocet, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy włożyć do miski i zagnieść. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
Ser zmielić (drobne oczka), białka ubić z cukrem na sztywną masę. Do zmielonego sera dodać cukier wanilinowy, olej, żółtka, budyń, kwaśną śmietanę i mleko. Wymieszać.
Do masy serowej dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę. Wylać masę serową. Całość włożyć do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 150 *C. Piec 2 godziny. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze na 0,5 godziny w piekarniku.
Przygotować polewę. Zagotować margarynę, cukier i kakao Decomorreno. Wystudzić masę i dodać jajko szybko mieszając. Polać polewą wystudzony sernik.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
350
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.