Sernik babci kazi
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik babci kazi](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976042562.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis ten dostałam od swojej mamy był to mój pierwszy sernik który upiekłam :)
0
0 / 0
Przepis ten dostałam od swojej mamy był to mój pierwszy sernik który upiekłam :)
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg twaróg
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna kasia
1 kostka margaryna kasia
3 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier puder
1 szkl. rodzynki
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. olejek pomarańczowy
Przygotowanie
Z podanych składników na ciasto zrobić kruszonkę.
ser zmielić dwa razy.
margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
dodajemy po trochu sera,po jednym żółtku nadal ucierając.
gdy już dodamy cały ser i wszystkie żółtka, dodajemy budyń, olejek i rodzynki.
na końcu włożyć pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.
ciasto dzielimy na dwie części.
jedną porcję kruszonki kładziemy na spód blachy, na to kładziemy masę serową.
na wierzchu posypujemy drugą połową kruszonki.
piec ok 50-60 min 170-180 stop.
po wystudzeniu pudrujemy lub lukrujemy.