Sernik z rodzynkami, białą czekoladą i wiórkami kokosowymi
uwielbiampl
Sernik z rodzynkami, białą czekoladą i wiórkami kokosowymi to idealny wybór zarówno na codzienny poczęstunek do kawy i herbaty, jak i specjalne okazje, takie jak święta, uroczystości rodzinne lub spotkania z przyjaciółmi. Jest kremowy, wilgotny i wyjątkowo smaczny — niemalże rozpływa się w ustach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
3.6 / 7
Sernik z rodzynkami, białą czekoladą i wiórkami kokosowymi to idealny wybór zarówno na codzienny poczęstunek do kawy i herbaty, jak i specjalne okazje, takie jak święta, uroczystości rodzinne lub spotkania z przyjaciółmi. Jest kremowy, wilgotny i wyjątkowo smaczny — niemalże rozpływa się w ustach.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg twaróg mielony
200 g cukier
4 szt. jajka całe kurze
1 łyżka ekstrakt waniliowy
200 g biała czekolada
100 ml śmietanka 30%
2 łyżka mąka ziemnaczana
100 g rodzynki
50 g wiórki kokosowe
Spód
200 g ciasteczka typu digestive
100 g masło roztopione
Polewa
100 g biała czekolada
50 ml śmietanka 30%
1 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Herbatniki zmiksuj na drobny piasek lub pokrusz je ręcznie. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż masą spód tortownicy (o średnicy 24 cm) i dociśnij, aby uzyskać równą warstwę. Schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
W dużej misce umieść twaróg, dodaj cukier i miksuj na gładką masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ciągle miksując. Dodaj ekstrakt z wanilii, roztopioną białą czekoladę oraz śmietankę. Mieszaj do połączenia składników.
Dodaj ekstrakt z wanilii, roztopioną białą czekoladę oraz śmietankę. Mieszaj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj rodzynki oraz wiórki kokosowe.
Rozgrzej piekarnik do 160°C (bez termoobiegu).
Wlej masę serową na schłodzony spód z herbatników.
Piecz sernik przez około 60-70 minut, aż środek będzie ścięty, ale lekko sprężysty.
Po upieczeniu pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Roztop białą czekoladę ze śmietanką na małym ogniu, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wylej polewę na ostudzony sernik, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.
Sernik wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.