Serniczki na patyku

Lubella
Serniczki na patyku

0

0 / 0

Serniczki na patyku to pyszna i oryginalna wersja klasycznego sernika, która zyskuje popularność ze względu na swoją praktyczną i łatwą do spożycia formę. To świetna przekąska na imprezy plenerowe, pikniki, urodziny, walentynki, przyjęcia rodzinne i inne okazje. Gotowe serniczki na patyku możemy dowolnie udekorować czekoladą i ulubionymi posypkami dla dodatkowego wyglądu i smaku. Smacznego!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Spód

90 g mąka pszenna lubella

20 g cukier puder

0.25 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szt. jajko

30 g masło

Masa serowa

700 g twaróg mielony z wiaderka

1 szt. budyń waniliowy

5 szt. jajka kurze

200 ml śmietanka 30%

10 ml ekstrakt waniliowy

Dekoracja

100 g mleczna czekolada

1 łyżka posypka do ciast

1 łyżka płatki róży

1 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Składniki na spód zmielić malakserem, następnie wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Rozwałkować i przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

W dużej misce zmiksować na wolnych obrotach wszystkie składniki masy serowej, aż do połączenia się składników. Nie ubijać.

3

Wlać masę serową na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (góra-dół). Piec 60 minut — uważać, aby się zbytnio nie przypiekła z góry.

4

Sernik po upieczeniu powoli schłodzić. Najpierw przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie do temperatury pokojowej i na koniec 12 godzin w lodówce.

5

Sernik pokroić na 12 jednakowych części. W najkrótszy bok trójkąta wbić patyczek do lodów, a następnie udekorować rozpuszczoną czekoladą oraz posypkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły