Serniczki na patyku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Serniczki na patyku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706776643821.jpg&w=3840&q=75)
Serniczki na patyku to pyszna i oryginalna wersja klasycznego sernika, która zyskuje popularność ze względu na swoją praktyczną i łatwą do spożycia formę. To świetna przekąska na imprezy plenerowe, pikniki, urodziny, walentynki, przyjęcia rodzinne i inne okazje. Gotowe serniczki na patyku możemy dowolnie udekorować czekoladą i ulubionymi posypkami dla dodatkowego wyglądu i smaku. Smacznego!
0
0 / 0
Serniczki na patyku to pyszna i oryginalna wersja klasycznego sernika, która zyskuje popularność ze względu na swoją praktyczną i łatwą do spożycia formę. To świetna przekąska na imprezy plenerowe, pikniki, urodziny, walentynki, przyjęcia rodzinne i inne okazje. Gotowe serniczki na patyku możemy dowolnie udekorować czekoladą i ulubionymi posypkami dla dodatkowego wyglądu i smaku. Smacznego!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Spód
90 g mąka pszenna lubella
20 g cukier puder
0.25 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szt. jajko
30 g masło
Masa serowa
700 g twaróg mielony z wiaderka
1 szt. budyń waniliowy
5 szt. jajka kurze
200 ml śmietanka 30%
10 ml ekstrakt waniliowy
Dekoracja
100 g mleczna czekolada
1 łyżka posypka do ciast
1 łyżka płatki róży
1 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Składniki na spód zmielić malakserem, następnie wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Rozwałkować i przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
W dużej misce zmiksować na wolnych obrotach wszystkie składniki masy serowej, aż do połączenia się składników. Nie ubijać.
Wlać masę serową na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (góra-dół). Piec 60 minut — uważać, aby się zbytnio nie przypiekła z góry.
Sernik po upieczeniu powoli schłodzić. Najpierw przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie do temperatury pokojowej i na koniec 12 godzin w lodówce.
Sernik pokroić na 12 jednakowych części. W najkrótszy bok trójkąta wbić patyczek do lodów, a następnie udekorować rozpuszczoną czekoladą oraz posypkami.