Serniczki czekoladowe z nutą pomarańczy bez pieczenia
decomorreno
Rozsmakuj się w naszej czekoladowej propozycji na deser sernikowy z dodatkiem pomarańczy. Przygotujesz go bez trudu, gdyż serniczki nie wymagają pieczenia. Idealnie sprawdzą się jako oryginalny poczęstunek dla Twoich gości. Deserki dosłownie zachwycą Cię aksamitnym czekoladowym wnętrzem dopełnionym nutą pomarańczy.
0
5 / 1
Rozsmakuj się w naszej czekoladowej propozycji na deser sernikowy z dodatkiem pomarańczy. Przygotujesz go bez trudu, gdyż serniczki nie wymagają pieczenia. Idealnie sprawdzą się jako oryginalny poczęstunek dla Twoich gości. Deserki dosłownie zachwycą Cię aksamitnym czekoladowym wnętrzem dopełnionym nutą pomarańczy.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. galaretka pomarańczowa
300 woda
35 g kakao decomorreno
150 g serek mascarpone
150 śmietanka 36%
2 szt. pomarańcza
3 łyżka cukier brązowy
100 śmietanka kremowa
Przygotowanie
Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
Schłodzone 150 ml śmietanki ubij wraz z mascarpone i wymieszaj z wystudzoną galaretką. Na koniec dodaj przesiane kakao i wymieszaj.
Masę przełóż do szklanek, przykryj folią i włóż do lodówki, aby całkowicie stężały. W tym czasie wytnij cząstki z pomarańczy, pozbywając się białych błonek.
W rondelku zagotuj pomarańcze z cukrem, aż odparuje nadmiar wody. Przed podaniem serniczków ubij 100 ml śmietanki.
Do szklanek nałóż porcję pomarańczy i udekoruj ubitą śmietanką. Na wierzchu dodatkowo możesz położyć kawałek pomarańczy lub starte wiórki czekolady. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Laktoza