Serduszkowe placuszki kukurydziane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MonikaOch
![Serduszkowe placuszki kukurydziane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976998546.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szkl. mąka kukurydziana
3 łyżka płatki lubella corn flakes klasyczne
0.50 szkl. ciepła woda
3 łyżka smalec
0.50 łyżecz. sól
15 dag. serek kanapkowy
5 szt. ogórki konserwowe krakus
6 szt. papryka konserwowa
Przygotowanie
1
Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz, sól i pokruszone płatki kukurydziane .
2
Zagniatamy elastyczne ciasto, stopniowo dolewając wodę.
3
Formujemy je w kulę, przykrywamy i jeśli mamy czas czekamy około pół godziny.
4
Ciasto dzielimy na części bądź więcej i formujemy kule.
5
Rozwałkowujemy i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z dwóch stron.
6
Po wystudzeniu wycinam foremką kształt serduszek.
7
Na każdy placuszek nakładam serek kanapkowy, konserwową paprykę i ogórka.