Serduszkowe placuszki kukurydziane
MonikaOch
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szkl. mąka kukurydziana
3 łyżka płatki lubella corn flakes klasyczne
0.50 szkl. ciepła woda
3 łyżka smalec
0.50 łyżecz. sól
15 dag. serek kanapkowy
5 szt. ogórki konserwowe krakus
6 szt. papryka konserwowa
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz, sól i pokruszone płatki kukurydziane .
Zagniatamy elastyczne ciasto, stopniowo dolewając wodę.
Formujemy je w kulę, przykrywamy i jeśli mamy czas czekamy około pół godziny.
Ciasto dzielimy na części bądź więcej i formujemy kule.
Rozwałkowujemy i smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z dwóch stron.
Po wystudzeniu wycinam foremką kształt serduszek.
Na każdy placuszek nakładam serek kanapkowy, konserwową paprykę i ogórka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.