Serce z parówki i jajka

m7
Serce z parówki i jajka

2

4 / 1

Bardzo lubię kiedy przygotowywane przeze mnie potrawy wyrażają uczucia i cieszą oczy najbliższych. Bardzo lubię kiedy przygotowywane przeze mnie potrawy wyrażają uczucia i cieszą oczy najbliższych.

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. parówki popularne

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. bazylia

1 szt. pomidor

Przygotowanie


1

Każdą parówkę obieramy z osłonki, przecinamy wzdłuż, dokładnie w połowie, z jednej strony pozostawiając nie nacięty koniec (około 1,5-centymetrowy).

2

Ostrożnie i powoli wyginamy parówkę, tak aby otrzymać kształt serca. Końce spinamy wykałaczką.

3

Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie przenosimy na nią parówkowe kształty. W środek każdego wbijamy po jednym jajku, uważając, aby nie zniszczyć żółtka. Kiedy jajko ładnie się zetnie, a parówka zarumieni, obracamy całość na drugą stronę i jeszcze chwilę dosmażamy.

4

Podajemy z ulubioną surówką i ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

261

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły