Senegalski kurczak yassa z cytryną

EkspertOdKuchni

Poznaj smak Senegalu! Kurczak yassa to tradycyjne afrykańskie danie, które zachwyca intensywnym aromatem cytryny, karmelizowanej cebuli i delikatnej ostrości musztardy. Mięso marynowane przez noc staje się niesamowicie soczyste i pełne głębokiego smaku. To idealna propozycja na weekendowy obiad, który zaskoczy domowników lub gości czymś naprawdę wyjątkowym. Świetnie smakuje z ryżem, kuskusem lub pieczywem. Pokochają go wszyscy, którzy lubią wyraziste, niebanalne smaki i chcą odkrywać nowe kuchnie świata.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj smak Senegalu! Kurczak yassa to tradycyjne afrykańskie danie, które zachwyca intensywnym aromatem cytryny, karmelizowanej cebuli i delikatnej ostrości musztardy. Mięso marynowane przez noc staje się niesamowicie soczyste i pełne głębokiego smaku. To idealna propozycja na weekendowy obiad, który zaskoczy domowników lub gości czymś naprawdę wyjątkowym. Świetnie smakuje z ryżem, kuskusem lub pieczywem. Pokochają go wszyscy, którzy lubią wyraziste, niebanalne smaki i chcą odkrywać nowe kuchnie świata.
11
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
7 szt. udka z kurczaka
5 szt. cebula
1 szt. papryczka habanero
1 szt. imbir 3 cm
2 łyżka musztarda dijon
2 szt. cytryna
300 ml bulion drobiowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
100 g oliwki zielone
2 łyżka olej do smażenia
300 g ryż
Przygotowanie
Obierz i pokrój cebule w cienkie piórka, umieść je w dużej misce.
Udka z kurczaka oczyść, natrzyj solą i pieprzem, a następnie ułóż na warstwie cebuli.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę. Wymieszaj sok z dwóch cytryn, musztardę Dijon, starty świeży imbir i drobno posiekaną papryczkę habanero (bez pestek, jeśli ma być mniej ostra).
Wlej marynatę do miski z mięsem i cebulą, dokładnie wymieszaj, by wszystko było równomiernie pokryte. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po zamarynowaniu wyjmij udka z marynaty i obsmaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Odłóż je na bok.
Na tej samej patelni przesmaż zamarynowaną cebulę wraz z pozostałością marynaty, aż zmięknie i zacznie się karmelizować – powinna być miękka, złota i intensywnie pachnąca.
Do podsmażonej cebuli dodaj z powrotem udka, wlej bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40–50 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Pod koniec gotowania dodaj oliwki.
W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Podawaj gorącego kurczaka yassa z dużą porcją cebulowego sosu i świeżo ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.