Senegalski kurczak yassa z cytryną

EkspertOdKuchni
Senegalski kurczak yassa z cytryną

0

0 / 0

Poznaj smak Senegalu! Kurczak yassa to tradycyjne afrykańskie danie, które zachwyca intensywnym aromatem cytryny, karmelizowanej cebuli i delikatnej ostrości musztardy. Mięso marynowane przez noc staje się niesamowicie soczyste i pełne głębokiego smaku. To idealna propozycja na weekendowy obiad, który zaskoczy domowników lub gości czymś naprawdę wyjątkowym. Świetnie smakuje z ryżem, kuskusem lub pieczywem. Pokochają go wszyscy, którzy lubią wyraziste, niebanalne smaki i chcą odkrywać nowe kuchnie świata.

11

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

7 szt. udka z kurczaka

5 szt. cebula

1 szt. papryczka habanero

1 szt. imbir 3 cm

2 łyżka musztarda dijon

2 szt. cytryna

300 ml bulion drobiowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 g oliwki zielone

2 łyżka olej do smażenia

300 g ryż

Przygotowanie


1

Obierz i pokrój cebule w cienkie piórka, umieść je w dużej misce.

2

Udka z kurczaka oczyść, natrzyj solą i pieprzem, a następnie ułóż na warstwie cebuli.

3

W osobnej miseczce przygotuj marynatę. Wymieszaj sok z dwóch cytryn, musztardę Dijon, starty świeży imbir i drobno posiekaną papryczkę habanero (bez pestek, jeśli ma być mniej ostra).

4

Wlej marynatę do miski z mięsem i cebulą, dokładnie wymieszaj, by wszystko było równomiernie pokryte. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

5

Po zamarynowaniu wyjmij udka z marynaty i obsmaż je na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Odłóż je na bok.

6

Na tej samej patelni przesmaż zamarynowaną cebulę wraz z pozostałością marynaty, aż zmięknie i zacznie się karmelizować – powinna być miękka, złota i intensywnie pachnąca.

7

Do podsmażonej cebuli dodaj z powrotem udka, wlej bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40–50 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Pod koniec gotowania dodaj oliwki.

8

W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

9

Podawaj gorącego kurczaka yassa z dużą porcją cebulowego sosu i świeżo ugotowanym ryżem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły