Semla
EkspertOdKuchni
Semla to tradycyjna szwedzka bułeczka na bazie ciasta drożdżowego wypiekana głównie podczas okresu karnawału i święta tłustego czwartku. Jej wnętrze wypełnia pyszne nadzienie marcepanowe z bitą śmietaną. To idealny wybór na śniadanie, podwieczorek lub deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
271
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Semla to tradycyjna szwedzka bułeczka na bazie ciasta drożdżowego wypiekana głównie podczas okresu karnawału i święta tłustego czwartku. Jej wnętrze wypełnia pyszne nadzienie marcepanowe z bitą śmietaną. To idealny wybór na śniadanie, podwieczorek lub deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Życzymy smacznego!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
350 g mąka lubella puszysta tortowa
100 g marcepan
200 g bita śmietana
250 g mleko
25 g drożdże
40 g cukier puder
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. kardamon mielony
2 szt. jajko
Przygotowanie
Roztopione masło łączymy z mlekiem, dodajemy świeże drożdże i mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Dodajemy cukier, mąkę tortową, sól, proszek do pieczenia, kardamon i jajko.
Mieszamy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i nielepiące. Jeśli ciasto się klei, dosypujemy mąki.
Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto urośnie, przekładamy je na blat i zagniatamy ponownie przez kilka minut.
Dzielimy ciasto ba 10 kawałków i formujemy z nich kulki. Umieszczamy je na blaszce w sporych odstępach. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C. Pieczemy ok. 7-8 minut, aż się ładnie zarumienią. Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy bułki ostygną, odcinamy ich górę, wydrążamy ½ miąższu i przekładamy je do miski.
Miąższ mieszamy z marcepanem, aż utworzy się lepka masa. Nadzienie przekładamy do bułek.
Na nadzienie wlewamy bitą śmietanę i przykrywamy odciętą wcześniej górą bułeczki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
271
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.