Semla

EkspertOdKuchni
Semla

0

0 / 0

Semla to tradycyjna szwedzka bułeczka na bazie ciasta drożdżowego wypiekana głównie podczas okresu karnawału i święta tłustego czwartku. Jej wnętrze wypełnia pyszne nadzienie marcepanowe z bitą śmietaną. To idealny wybór na śniadanie, podwieczorek lub deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich wypieków. Życzymy smacznego!

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

350 g mąka lubella puszysta tortowa

100 g marcepan

200 g bita śmietana

250 g mleko

25 g drożdże

40 g cukier puder

1 szcz. sól

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka kardamon mielony

2 szt. jajko

Przygotowanie


1

Roztopione masło łączymy z mlekiem, dodajemy świeże drożdże i mieszamy do momentu rozpuszczenia.

2

Dodajemy cukier, mąkę tortową, sól, proszek do pieczenia, kardamon i jajko.

3

Mieszamy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i nielepiące. Jeśli ciasto się klei, dosypujemy mąki.

4

Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

5

Gdy ciasto urośnie, przekładamy je na blat i zagniatamy ponownie przez kilka minut.

6

Dzielimy ciasto ba 10 kawałków i formujemy z nich kulki. Umieszczamy je na blaszce w sporych odstępach. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

7

Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C. Pieczemy ok. 7-8 minut, aż się ładnie zarumienią. Po wypieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

8

Gdy bułki ostygną, odcinamy ich górę, wydrążamy ½ miąższu i przekładamy je do miski.

9

Miąższ mieszamy z marcepanem, aż utworzy się lepka masa. Nadzienie przekładamy do bułek.

10

Na nadzienie wlewamy bitą śmietanę i przykrywamy odciętą wcześniej górą bułeczki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły