Semifreddo z malinami i mascarpone

EkspertOdKuchni
Semifreddo z malinami i mascarpone

0

0 / 0

Semifreddo z malinami i mascarpone to pyszny deser lodowy, który ma swoje korzenie we włoskiej kuchni. To doskonały wybór dla miłośników słodkości, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Semifreddo można serwować jako deser po letnim grillu, obiadzie lub po prostu jako orzeźwiającą przekąskę w gorące popołudnie. To świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów lub tortu, która z pewnością zadowoli każdego, kto ceni sobie orzeźwiające i kremowe desery. Smacznego!

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 śmietana 36%

250 g mascarpone

50 g cukier puder

200 g maliny

200 g truskawki

Przygotowanie


1

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zblendować na gładkie purée.

2

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce mascarpone i dalej mieszać, dodać cukier puder oraz truskawki i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników.

3

Formę keksową wyłożyć folią spożywczą. Do masy wrzucić całe maliny, wymieszać łyżką i przełożyć do formy.

4

Formę umieścić w zamrażalniku i pozostawić do całkowitego zamrożenia.

5

Przed podaniem wyciągnąć z zamrażalnika i wstawić do lodówki na około godzinę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły