Semifreddo z malinami i mascarpone
EkspertOdKuchni
Semifreddo z malinami i mascarpone to pyszny deser lodowy, który ma swoje korzenie we włoskiej kuchni. To doskonały wybór dla miłośników słodkości, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Semifreddo można serwować jako deser po letnim grillu, obiadzie lub po prostu jako orzeźwiającą przekąskę w gorące popołudnie. To świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów lub tortu, która z pewnością zadowoli każdego, kto ceni sobie orzeźwiające i kremowe desery. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Semifreddo z malinami i mascarpone to pyszny deser lodowy, który ma swoje korzenie we włoskiej kuchni. To doskonały wybór dla miłośników słodkości, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Semifreddo można serwować jako deser po letnim grillu, obiadzie lub po prostu jako orzeźwiającą przekąskę w gorące popołudnie. To świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów lub tortu, która z pewnością zadowoli każdego, kto ceni sobie orzeźwiające i kremowe desery. Smacznego!
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 śmietana 36%
250 g mascarpone
50 g cukier puder
200 g maliny
200 g truskawki
Przygotowanie
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zblendować na gładkie purée.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce mascarpone i dalej mieszać, dodać cukier puder oraz truskawki i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników.
Formę keksową wyłożyć folią spożywczą. Do masy wrzucić całe maliny, wymieszać łyżką i przełożyć do formy.
Formę umieścić w zamrażalniku i pozostawić do całkowitego zamrożenia.
Przed podaniem wyciągnąć z zamrażalnika i wstawić do lodówki na około godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
300
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.