Semifreddo cappuccino
m7
Semifreddo cappuccino to pyszny deser w stylu włoskim na zimno. Zamrożona ubita śmietanka z ciasteczkami i kawą to coś niesamowitego.
0
0 / 0
Semifreddo cappuccino to pyszny deser w stylu włoskim na zimno. Zamrożona ubita śmietanka z ciasteczkami i kawą to coś niesamowitego.
6
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. śmietana kremówka
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. pokruszone ciasteczka
3 szt. białko jaja kurzego
1 szt. aromat waniliowy
2 łyżka kawa instant
Przygotowanie
Wyłożyć podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna zwisać poza brzegi formy). Ubić śmietanę, przykryć i wstawić do lodówki. Wymieszać 1 szklanki wody i pół szklanki cukru, gotować mieszając około 4 minut aż cukier się rozpuści. Potem zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3-5 minut, aż syrop zgęstnieje. Ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania wlewać syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca przerwać ubijanie i pozostawić na 4-5 minut, aby przestygła do temperatury pokojowej.
Następnie dodać do niej kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwać ubijanie, dodać do masy 1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszać jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć zwisającą folią, zamrażać najmniej 8 godzin (można pozostawić w zamrażalniku nawet na cały miesiąc). Gotowe semifreddo wyjąć z zamrażalnika i pokroić na porcje. Przed podaniem posypać resztą ciasteczek.