Seleryba

Lubella
Seleryba

0

0 / 0

Seleryba to wegańska ryba z selera, która jest świetną propozycją na obiad dla wszystkich wegan, wegetarian i fanów kuchni roślinnej. Idealnie sprawdzi się również na Święta Bożego Narodzenia, gdzie z powodzeniem będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnej ryby.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

80 g mąka poznańska lubella

1 kg seler

1.50 l bulion warzywny

3 szt. nori

2 łyżka sos sojowy

3 szt. ziarna ziela angielskiego

4 szt. liść laurowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Seler obieramy i kroimy w plastry 2-centymetrowe.

2

W dużym garnku wlewamy bulion warzywny i wrzucamy do niego pokrojony seler i nori.

3

Dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości selera.

4

Po ugotowaniu studzimy seler i owijamy go wodorostami nor. Oprószamy solą i pieprzem.

5

Seler obtaczamy w mące.

6

Na patelni rozgrzewamy olej. Selerybę smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

273

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły