Seleryba
Lubella
Seleryba to wegańska ryba z selera, która jest świetną propozycją na obiad dla wszystkich wegan, wegetarian i fanów kuchni roślinnej. Idealnie sprawdzi się również na Święta Bożego Narodzenia, gdzie z powodzeniem będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnej ryby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Seleryba to wegańska ryba z selera, która jest świetną propozycją na obiad dla wszystkich wegan, wegetarian i fanów kuchni roślinnej. Idealnie sprawdzi się również na Święta Bożego Narodzenia, gdzie z powodzeniem będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnej ryby.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
80 g mąka poznańska lubella
1 kg seler
1.50 l bulion warzywny
3 szt. nori
2 łyżka sos sojowy
3 szt. ziarna ziela angielskiego
4 szt. liść laurowy
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Seler obieramy i kroimy w plastry 2-centymetrowe.
W dużym garnku wlewamy bulion warzywny i wrzucamy do niego pokrojony seler i nori.
Dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości selera.
Po ugotowaniu studzimy seler i owijamy go wodorostami nor. Oprószamy solą i pieprzem.
Seler obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej. Selerybę smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.