Schiacciata di verdure – zapiekane ciasto z warzywami
Lubella
Schiacciata di Verdure to włoski przysmak, który zachwyci każdego miłośnika chrupiących przekąsek i dań warzywnych. To pyszny placek z cienkiego ciasta z dodatkiem ziemniaków, cukinii, marchewki i parmezanu. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad, dodatek do sałatki lub przystawka na przyjęcie. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i aromatyczne dania inspirowane włoską kuchnią. Schiacciatę podawaj na ciepło — najlepiej z ulubionym dipem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Schiacciata di Verdure to włoski przysmak, który zachwyci każdego miłośnika chrupiących przekąsek i dań warzywnych. To pyszny placek z cienkiego ciasta z dodatkiem ziemniaków, cukinii, marchewki i parmezanu. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad, dodatek do sałatki lub przystawka na przyjęcie. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i aromatyczne dania inspirowane włoską kuchnią. Schiacciatę podawaj na ciepło — najlepiej z ulubionym dipem. Smacznego!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szt. ziemniaki
1 szt. cukinia
1 szt. marchew
130 g mąka pszenna lubella
100 g parmezan
150 ml woda
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Umyj warzywa, odetnij końcówki, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozostaw na 10-15 minut.
W międzyczasie w dużej misce połącz mąkę, parmezan, wodę, oliwę oraz przyprawy. Wymieszaj do uzyskania jednolitego, ciągłego ciasta.
Dodaj starte warzywa do ciasta i wymieszaj. Przełóż mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dla chrupkości posyp wierzch odrobiną parmezanu i wstaw do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 200°C. Piecz przez około 40 minut na dole piekarnika, a na ostatnie 5 minut włącz tryb grilla i przełóż blachę na górne piętro piekarnika.
Pokrój i podawaj na stół.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.