Schiacciata di verdure – zapiekane ciasto z warzywami

Lubella
Schiacciata di verdure – zapiekane ciasto z warzywami

0

0 / 0

Schiacciata di Verdure to włoski przysmak, który zachwyci każdego miłośnika chrupiących przekąsek i dań warzywnych. To pyszny placek z cienkiego ciasta z dodatkiem ziemniaków, cukinii, marchewki i parmezanu. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad, dodatek do sałatki lub przystawka na przyjęcie. To idealny wybór zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i aromatyczne dania inspirowane włoską kuchnią. Schiacciatę podawaj na ciepło — najlepiej z ulubionym dipem. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szt. ziemniaki

1 szt. cukinia

1 szt. marchew

130 g mąka pszenna lubella

100 g parmezan

150 ml woda

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Umyj warzywa, odetnij końcówki, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozostaw na 10-15 minut.

2

W międzyczasie w dużej misce połącz mąkę, parmezan, wodę, oliwę oraz przyprawy. Wymieszaj do uzyskania jednolitego, ciągłego ciasta.

3

Dodaj starte warzywa do ciasta i wymieszaj. Przełóż mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Dla chrupkości posyp wierzch odrobiną parmezanu i wstaw do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 200°C. Piecz przez około 40 minut na dole piekarnika, a na ostatnie 5 minut włącz tryb grilla i przełóż blachę na górne piętro piekarnika.

5

Pokrój i podawaj na stół.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły