Schab ze śliwką w galarecie
m7
Bardzo dobry schab ze śliwką w galarecie.
0
0 / 0
Bardzo dobry schab ze śliwką w galarecie.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 bulion drobiowy
1 kg schab bez kości
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 łyżeczka majeranek
4 łyżka żelatyna
2 łyżka olej
25 dek. śliwki suszone
15 dek. masło
Przygotowanie
Masło ucieramy z majerankiem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
W tym czasie zagotowujemy ok. 3 l wody. Do wrzątku wkładamy schab i gotujemy przez 2 minuty.
Następnie wyjmujemy, studzimy i wąskim nożem robimy otwór przez całą długość.
Z zamrażalnika wyjmujemy masło i kroimy w kostkę.
W nacięcie w mięsie wkładamy na przemian suszone śliwki i kawałki masła.
Tak nadziany schab spinamy wykałaczkami, nacieramy solą i smarujemy olejem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 70 minut w temp. 200*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy w grube plastry.
Przygotowujemy galaretę: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje przekładamy do gorącego bulionu. Mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Następnie plastry pokrojonego schabu układamy na półmisku, polewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy wg uznania.