Schab ze śliwką w galarecie

m7
Schab ze śliwką w galarecie

0

0 / 0

Bardzo dobry schab ze śliwką w galarecie.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 bulion drobiowy

1 kg schab bez kości

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka majeranek

4 łyżka żelatyna

2 łyżka olej

25 dek. śliwki suszone

15 dek. masło

Przygotowanie


1

Masło ucieramy z majerankiem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

2

W tym czasie zagotowujemy ok. 3 l wody. Do wrzątku wkładamy schab i gotujemy przez 2 minuty.

3

Następnie wyjmujemy, studzimy i wąskim nożem robimy otwór przez całą długość.

4

Z zamrażalnika wyjmujemy masło i kroimy w kostkę.

5

W nacięcie w mięsie wkładamy na przemian suszone śliwki i kawałki masła.

6

Tak nadziany schab spinamy wykałaczkami, nacieramy solą i smarujemy olejem.

7

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 70 minut w temp. 200*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy w grube plastry.

8

Przygotowujemy galaretę: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje przekładamy do gorącego bulionu. Mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Następnie plastry pokrojonego schabu układamy na półmisku, polewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki.

9

Przed podaniem dekorujemy wg uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły