Schab ze śliwką
m7
2
0 / 0
0
Przepis mojego pomysłu.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
70 koniak
1.20 kg schab bez kości
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz czarny
0.25 l miód pszczeli
1 szkl. bulion drobiowy
4 szt czosnek
2 łyżka masło
2 łyżka majeranek
25 dek. śliwki suszone
Przygotowanie
1
Mięso opłukać wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i wstawić na godzinę do lodówki (można zostawić schab na noc).
2
Śliwki sparzyć, a następnie zalać koniakiem.
3
Zrobić dwa otwory w mięsie i napełnić go śliwkami. Spiąć wykałaczkami.
4
Rozgrzać masło na patelni obsmażyć mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem.
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec 80 min w połowie pieczenia wlać miód i pozostałe śliwki.