Schab ze śliwką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Schab ze śliwką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973993095.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis mojego pomysłu.
2
0 / 0
Przepis mojego pomysłu.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
70 koniak
1.20 kg schab bez kości
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz czarny
0.25 l miód pszczeli
1 szkl. bulion drobiowy
4 szt. czosnek
2 łyżka masło
2 łyżka majeranek
25 dag. śliwki suszone
Przygotowanie
1
Mięso opłukać wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i wstawić na godzinę do lodówki (można zostawić schab na noc).
2
Śliwki sparzyć, a następnie zalać koniakiem.
3
Zrobić dwa otwory w mięsie i napełnić go śliwkami. Spiąć wykałaczkami.
4
Rozgrzać masło na patelni obsmażyć mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem.
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec 80 min w połowie pieczenia wlać miód i pozostałe śliwki.