Schab ze śliwką

m7

Przepis mojego pomysłu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
469
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Przepis mojego pomysłu.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
70 koniak
1.20 kg schab bez kości
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz czarny
0.25 l miód pszczeli
1 szkl. bulion drobiowy
4 szt. czosnek
2 łyżka masło
2 łyżka majeranek
25 dag. śliwki suszone
Przygotowanie
Mięso opłukać wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i wstawić na godzinę do lodówki (można zostawić schab na noc).
Śliwki sparzyć, a następnie zalać koniakiem.
Zrobić dwa otwory w mięsie i napełnić go śliwkami. Spiąć wykałaczkami.
Rozgrzać masło na patelni obsmażyć mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec 80 min w połowie pieczenia wlać miód i pozostałe śliwki.