Schab z cukinią i śmietaną

Łowicz

Schab zapiekany z cukinią, śmietaną i mozzarellą to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub kolację z przyjaciółmi. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie smaczne i zdrowe potrawy bez dużego nakładu pracy w kuchni. Świetnie smakuje samodzielnie, ale równie dobrze komponuje się z ziemniakami, ryżem lub ulubioną sałatką. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Schab zapiekany z cukinią, śmietaną i mozzarellą to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub kolację z przyjaciółmi. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie smaczne i zdrowe potrawy bez dużego nakładu pracy w kuchni. Świetnie smakuje samodzielnie, ale równie dobrze komponuje się z ziemniakami, ryżem lub ulubioną sałatką. Życzymy smacznego!
8
Składniki
75 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg schab wieprzowy
2 szt. cukinia
1 szt. cebula
0.50 pęcz. natka pietruszki
150 g śmietana 18%
40 g koncentrat pomidorowy łowicz
200 g ser mozzarella wiórki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Schab pokroić w plastry i lekko rozbić.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut. Następnie odcisnąć sok.
Do cukinii dodać posiekaną cebulę, pietruszkę, śmietanę, koncentrat, doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry schabu jeden obok drugiego, doprawić pieprzem i solą.
Na schab przełożyć masę z cukinią, dokładnie rozprowadzić szpatułką po całej powierzchni i przykryć z góry papierem.
Piec w 180°C przez 45 minut.
Wyciągnąć schab z piekarnika, usunąć papier z wierzchu, posypać serem mozzarella i wstawić do pieca na kolejne 15 minut.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.