Schab z cukinią i śmietaną

Łowicz
Schab z cukinią i śmietaną

0

0 / 0

Schab zapiekany z cukinią, śmietaną i mozzarellą to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub kolację z przyjaciółmi. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie smaczne i zdrowe potrawy bez dużego nakładu pracy w kuchni. Świetnie smakuje samodzielnie, ale równie dobrze komponuje się z ziemniakami, ryżem lub ulubioną sałatką. Życzymy smacznego!

8

Składniki

75 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg schab wieprzowy

2 szt. cukinia

1 szt. cebula

0.50 pęcz. natka pietruszki

150 g śmietana 18%

40 g koncentrat pomidorowy łowicz

200 g ser mozzarella wiórki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Schab pokroić w plastry i lekko rozbić.

2

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut. Następnie odcisnąć sok.

3

Do cukinii dodać posiekaną cebulę, pietruszkę, śmietanę, koncentrat, doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.

4

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry schabu jeden obok drugiego, doprawić pieprzem i solą.

5

Na schab przełożyć masę z cukinią, dokładnie rozprowadzić szpatułką po całej powierzchni i przykryć z góry papierem.

6

Piec w 180°C przez 45 minut.

7

Wyciągnąć schab z piekarnika, usunąć papier z wierzchu, posypać serem mozzarella i wstawić do pieca na kolejne 15 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły