Schab w ziołach
m7
Przepyszne, aromatyczne danie, które jest banalnie proste w przygotowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
415
kcal
Białka
62
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszne, aromatyczne danie, które jest banalnie proste w przygotowaniu.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżecz. cząber
4 łyżecz. majeranek
1.50 szkl. bulion drobiowy
3 szt. ząbek czosnku
2 łyżka ostra musztarda
2 łyżka smalec
15 dag. śmietana 18%
2 kg schab bez kości
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Schab umyć, osuszyć, natrzeć musztardą i przyprawami, owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać bulion, przykryć i piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Po upieczeniu mięsa zlać sos do rondelka i wymieszać ze śmietaną. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos podawać w sosjerce. Jeśli chcemy, by schab był bardziej dietetyczny, możemy upiec go w rękawie foliowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
415
kcal
Białka
62
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.