Schab w ziołach
m7
0
0 / 0
0
Przepyszne, aromatyczne danie, które jest banalnie proste w przygotowaniu.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 łyżeczka cząber
4 łyżeczka majeranek
1.50 szkl. bulion drobiowy
3 szt ząbek czosnku
2 łyżka ostra musztarda
2 łyżka smalec
15 dek. śmietana 18%
2 kg schab bez kości
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
Przygotowanie
Schab umyć, osuszyć, natrzeć musztardą i przyprawami, owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać bulion, przykryć i piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Po upieczeniu mięsa zlać sos do rondelka i wymieszać ze śmietaną. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos podawać w sosjerce. Jeśli chcemy, by schab był bardziej dietetyczny, możemy upiec go w rękawie foliowym.