Schab w sosie porowo-gorgonzolowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Schab w sosie porowo-gorgonzolowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053648.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo ostry schab w sosie z porem i serem gorgonzola.
1
0 / 0
Bardzo ostry schab w sosie z porem i serem gorgonzola.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
200 bulion warzywny
1 kg schab bez kości
1 łyżecz. sól
1 szt. por
1 łyżka oliwa z oliwek
25 dag. gorgonzola
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
1
Schab kroimy na plastry o grubości 1,5 cm, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2
Na tej samej patelni smażymy pora pokrojonego w talarki przez ok. 7 min. Dodajemy do schabu i całość zalewamy ciepłym bulionem.
3
Wstawiamy do nagrzanego do temp. 190°C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. Wyjmujemy, dodajemy ser gorgonzola w kawałkach i pieczemy jeszcze 10 min. Można podawać z makaronem.