Schab w sosie porowo-gorgonzolowym
m7
Bardzo ostry schab w sosie z porem i serem gorgonzola.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
386
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Bardzo ostry schab w sosie z porem i serem gorgonzola.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 bulion warzywny
1 kg schab bez kości
1 łyżecz. sól
1 szt. por
1 łyżka oliwa z oliwek
25 dag. gorgonzola
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Schab kroimy na plastry o grubości 1,5 cm, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni smażymy pora pokrojonego w talarki przez ok. 7 min. Dodajemy do schabu i całość zalewamy ciepłym bulionem.
Wstawiamy do nagrzanego do temp. 190°C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. Wyjmujemy, dodajemy ser gorgonzola w kawałkach i pieczemy jeszcze 10 min. Można podawać z makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
386
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.