Schab w galarecie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Schab w galarecie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975161616.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na schab w galarecie dla osób lubiących tradycyjną kuchnią.
0
0 / 0
Przepis na schab w galarecie dla osób lubiących tradycyjną kuchnią.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg schab bez kości
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 łyżecz. przyprawa typu vegeta
2 łyżecz. sok z cytryny
3 szkl. woda
3 łyżka żelatyna
0.50 łyżecz. cukier
Przygotowanie
Schab dokładnie myjemy, następnie bardzo dokładnie nacieramy przyprawami i pieczemy w folii aluminiowej ok. 1,5 godziny.
Gdy schab się upiecze studzimy go, a następnie kroimy w cienkie plastry.
Następnie układamy na półmisku i dowolnie dekorujemy, np. marchewką, papryką i sałatą.
Przygotowujemy zalewę: 3 czubate łyżki żelatyny namaczamy w 100 ml przegotowanej i zimnej wody, czekamy, aż spęcznieje.
Następnie 3 szklanki wody zagotowujemy z vegetą, do wrzącej wody dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy galareta zacznie gęstnieć polewamy łyżką schab na półmisku, aż wylejemy wszystko.