Sandwich z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym

Lubella

Soczysty kurczak, chrupiące warzywa i wyrazisty sos miodowo-musztardowy zamknięte w złocistej bułce – ten sandwich to coś więcej niż zwykła kanapka! Świetnie sprawdzi się jako szybki lunch do pracy, kolacja na ciepło czy efektowna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Łączy w sobie słodycz i ostrość, co przypadnie do gustu zarówno fanom klasyki, jak i tym, którzy lubią kulinarne twisty. Serwuj z frytkami, sałatką lub po prostu solo – zawsze smakuje rewelacyjnie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Soczysty kurczak, chrupiące warzywa i wyrazisty sos miodowo-musztardowy zamknięte w złocistej bułce – ten sandwich to coś więcej niż zwykła kanapka! Świetnie sprawdzi się jako szybki lunch do pracy, kolacja na ciepło czy efektowna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Łączy w sobie słodycz i ostrość, co przypadnie do gustu zarówno fanom klasyki, jak i tym, którzy lubią kulinarne twisty. Serwuj z frytkami, sałatką lub po prostu solo – zawsze smakuje rewelacyjnie!
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Kurczak w panierce
2 szt. filet z piersi kurczaka
1 łyżecz. czosnek granulowany
1 łyżecz. papryka słodka
150 g mąka pszenna lubella
1 szkl. woda
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
Sos musztardowo-miodowy
3 łyżka musztarda dijon
3 łyżka musztarda francuska z całymi ziarnami
3 łyżka miód
1 szt. limonka
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Kanapka
8 szt. kromka chleba
1 szt. sałata rzymska mini
1 szt. cebula czerwona
1 szt. awokado hass
Przygotowanie
Filety z piersi kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, aby uzyskać dwa cieńsze płaty. Doprawić pieprzem i solą.
Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Kurczaka obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w wodzie i znowu w mące. Powtórzyć dwa razy, aby powstała postrzępiona panierka na każdym kawałku kurczaka.
Rozgrzać olej i smażyć kurczaki z obu stron po 2–3 minuty, aż panierka będzie złocista. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
W misce umieścić obie musztardy, miód, sok i skórkę z 1/2 limonki. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą.
Kromki chleba polać oliwą i grillować na patelni na złoto.
Kromkę posmarować sosem, położyć liście sałaty i pokrojone w kostkę awokado. Dodać pokrojoną w pióra cebulę czerwoną, pomidory suszone, usmażonego kurczaka, całość polać sosem miodowo-musztardowym.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.