Sandacz z piekarnika
EkspertOdKuchni
Sandacz z piekarnika to smaczne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Przygotowaną rybę możesz podawać na wiele sposobów — z pieczonymi ziemniakami, z sałatką lub w towarzystwie ulubionych warzyw. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
415
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Sandacz z piekarnika to smaczne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Przygotowaną rybę możesz podawać na wiele sposobów — z pieczonymi ziemniakami, z sałatką lub w towarzystwie ulubionych warzyw. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. sandacz patroszony
0.50 szt. cytryna
50 g masło
50 g nać pietruszki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Skórę ryby nacinamy ostrym nożem. Następnie oprószamy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Do środka ryby wkładamy dwa plasterki cytryny, masło, świeży tymianek i pietruszkę.
Doprawioną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy 20-25 minut. Po wypieczeniu ryba jest gotowa do spożycia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
415
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.