Sandacz w sosie z porami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sandacz w sosie z porami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975295324.jpeg&w=3840&q=75)
Taka wyborna ryba wymaga wyjątkowej oprawy.
0
0 / 0
Taka wyborna ryba wymaga wyjątkowej oprawy.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 wino białe wytrawne
2 szczyp. sól, pieprz
500 g sandacz
40 g masło
400 g jogurt grecki
2 szt. por
Przygotowanie
Sandacza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy oraz posypujemy pieprzem. Następnie gotujemy tak przygotowane filety na parze na małym ogniu około 30 minut skórą do dołu. W międzyczasie przygotowujemy sos.
Na patelni na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego w krążki pora, którego dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy dalej, kolejne 10 minut, bez przykrycia. W tym czasie wino powinno się nieco zredukować.
Wlewamy jogurt, możemy dodać ulubione przyprawy, i cierpliwie mieszamy całość aż sos zgęstnieje do żądanej konsystencji (około 10 minut). Następnie wyciągamy filety z garnka, ściągamy skórę, która teraz powinna zejść bez trudu, i wkładamy na patelnię do sosu. Delikatnie mieszamy, aby ryba nie rozpadła się na małe kawałki.
Po kolejnych 10 minut podajemy z ugotowanym ryżem i młodymi cukiniami. Smacznego!