Sandacz w sosie z porami

m7
Sandacz w sosie z porami

0

0 / 0

Taka wyborna ryba wymaga wyjątkowej oprawy.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 wino białe wytrawne

2 szcz. sól, pieprz

500 g sandacz

40 g masło

400 g jogurt grecki

2 szt. por

Przygotowanie


1

Sandacza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy oraz posypujemy pieprzem. Następnie gotujemy tak przygotowane filety na parze na małym ogniu około 30 minut skórą do dołu. W międzyczasie przygotowujemy sos.

2

Na patelni na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego w krążki pora, którego dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy dalej, kolejne 10 minut, bez przykrycia. W tym czasie wino powinno się nieco zredukować.

3

Wlewamy jogurt, możemy dodać ulubione przyprawy, i cierpliwie mieszamy całość aż sos zgęstnieje do żądanej konsystencji (około 10 minut). Następnie wyciągamy filety z garnka, ściągamy skórę, która teraz powinna zejść bez trudu, i wkładamy na patelnię do sosu. Delikatnie mieszamy, aby ryba nie rozpadła się na małe kawałki.

4

Po kolejnych 10 minut podajemy z ugotowanym ryżem i młodymi cukiniami. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły