Samosy z kurczakiem
Kotlin
Samosy z kurczakiem to wyśmienita propozycja zarówno na przekąskę, jak i lekkie danie obiadowe. Sprawdzą się idealnie na różnego rodzaju spotkania towarzyskie – od imprez domowych po pikniki na świeżym powietrzu. Doskonale smakują podane z ketchupem, jogurtowym dipem lub chutneyem z mango. Chrupiące ciasto, wyrazisty farsz i orientalne przyprawy z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni indyjskiej oraz wszystkim, którzy lubią intensywne smaki.
1
0 / 0
Samosy z kurczakiem to wyśmienita propozycja zarówno na przekąskę, jak i lekkie danie obiadowe. Sprawdzą się idealnie na różnego rodzaju spotkania towarzyskie – od imprez domowych po pikniki na świeżym powietrzu. Doskonale smakują podane z ketchupem, jogurtowym dipem lub chutneyem z mango. Chrupiące ciasto, wyrazisty farsz i orientalne przyprawy z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni indyjskiej oraz wszystkim, którzy lubią intensywne smaki.
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g mąka poznańska lubella
300 g pierś z kurczaka
1 szt. cebula biała
50 g imbir
2 szt. ząbek czosnku
0.50 puszka groszek konserwowy
200 g pieczarki
1 szt. olej do smażenia
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. kurkuma
1 szczyp. chili
1 szczyp. kumin rzymski
1 szczyp. garam masala
100 ml woda
Dodatkowo
1 szt. ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą, czosnek, imbir i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, pieczarki i smażymy przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodajemy przyprawy i mieszamy.
Pod koniec smażenia dodajemy groszek, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki okrąg, a następnie przekrajamy na pół. Z jednej połowy formujemy stożek i sklejamy brzegi wodą. Do środka nakładamy farsz i lepimy samosy tak, aby zamknąć farsz w środku.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy samosy na złocisty kolor. Po usmażeniu wyciągamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia od nadmiaru tłuszczu.