Samosy z kurczakiem

Kotlin
Samosy z kurczakiem

0

0 / 0

Samosy z kurczakiem to wyśmienita propozycja zarówno na przekąskę, jak i lekkie danie obiadowe. Sprawdzą się idealnie na różnego rodzaju spotkania towarzyskie – od imprez domowych po pikniki na świeżym powietrzu. Doskonale smakują podane z ketchupem, jogurtowym dipem lub chutneyem z mango. Chrupiące ciasto, wyrazisty farsz i orientalne przyprawy z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni indyjskiej oraz wszystkim, którzy lubią intensywne smaki.

16

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g mąka poznańska lubella

300 g pierś z kurczaka

1 szt. cebula biała

50 g imbir

2 szt. ząbek czosnku

0.50 puszka groszek konserwowy

200 g pieczarki

1 szt. olej do smażenia

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. kurkuma

1 szczyp. chili

1 szczyp. kumin rzymski

1 szczyp. garam masala

100 ml woda

Dodatkowo

1 szt. ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą, czosnek, imbir i smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, pieczarki i smażymy przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodajemy przyprawy i mieszamy.

3

Pod koniec smażenia dodajemy groszek, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

4

Ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki okrąg, a następnie przekrajamy na pół. Z jednej połowy formujemy stożek i sklejamy brzegi wodą. Do środka nakładamy farsz i lepimy samosy tak, aby zamknąć farsz w środku.

5

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy samosy na złocisty kolor. Po usmażeniu wyciągamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia od nadmiaru tłuszczu.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły