Samosy - indyjskie pierożki

uwielbiampl
Samosy - indyjskie pierożki

3

4 / 2

Tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej - Samosa. Pyszne trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju to świetny pomysł na oryginalne, bezmięsne danie główne. Poznawaj kuchnie świata razem z nami - kierunek Indie!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka suszone liście kozieradki

1 łyżeczka przyprawa indyjska

500 g mąka lubella puszysta poznańska

1 szt. ciasto

1 szt. nadzienie

1 szt. papryka czerwona

5 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

1 szt. nać pietruszki

1 łyżka olej

0.50 łyżeczka kolendra

0.50 łyżeczka chili

0.50 szt. drożdże

Przygotowanie


1

Ciasto: Nalać do miski 1 szklankę wody i rozpuścić drożdże. Wyrobić ciasto dosypując połowę mąki. Następnie dolać jeszcze wody, wymieszać i wsypać resztę mąki. Ciasto ma być takie jak na pierogi, nie może być za twarde.

2

Nadzienie: Ugotować ziemniaki (w mundurkach lub bez), ostudzić i rozgnieść je. Paprykę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ziemniakami. Natkę pietruszki drobno poszatkować i również wsypać do ziemniaków.

3

Cebulkę pokroić w drobną kostkę - można ją przed dodaniem podsmażyć na patelni. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy i jeszcze raz wymieszać.

4

Z ciasta formować nieduże, okrągłe kulki i rozwałkować na grubość ok. 2mm. Po jednej stronie nałożyć łyżkę nadzienia, palcem namoczonym w wodzie posmarować brzegi po jednej stronie i skleić mocno. I tak po kolei z wszystkimi.

5

Na patelni rozgrzać olej, pierożki wrzucić na gorący olej i smażyć, aż do złotawo brązowego koloru.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły