Example thumb
3

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
Suszone liście kozieradki
1 Łyżeczka
Przyprawa indyjska
500 Gramów
Mąka Lubella Puszysta poznańska
1 Sztuka
Ciasto
1 Sztuka
Nadzienie
1 Sztuka
papryka czerwona
5 Sztuk
ziemniaki
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
nać pietruszki
1 Łyżka
olej
0.5 Łyżeczki
kolendra
0.5 Łyżeczki
chili
0.5 Sztuki
drożdże
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto: Nalewamy do miski 1 szklankę wody i rozpuszczamy drożdże. Wyrabiamy ciasto dosypując połowę mąki. Następnie dolewamy jeszcze wody, mieszamy i wsypujemy resztę mąki. Ciasto ma być takie jak na pierogi, nie może być za twarde.
  2. Nadzienie: Gotujemy ziemniaki (w mundurkach lub bez), czekamy aż ostygną i rozgniatamy je. Paprykę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ziemniakami. Natkę pietruszki drobno szatkujemy i również wsypujemy do ziemniaków. Cebulkę kroimy w drobną kostkę - można ją przed dodaniem podsmażyć na patelni. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i jeszcze raz mieszamy.
  3. Z ciasta formujemy nie duże, okrągłe kulki i rozwałkowujemy na grubość ok. 2mm. Po jednej stronie nakładamy łyżkę nadzienia, palcem namoczonym w wodzie smarujemy brzegi po jednej stronie i sklejamy mocno. I tak po kolei z wszystkimi.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, pierożki wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż do złotawo brązowego koloru.

Opis

Pyszne pierożki.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!