Samosy - indyjskie pierożki
uwielbiampl
Tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej - Samosa. Pyszne trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju to świetny pomysł na oryginalne, bezmięsne danie główne. Poznawaj kuchnie świata razem z nami - kierunek Indie!
3
4 / 2
Tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej - Samosa. Pyszne trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju to świetny pomysł na oryginalne, bezmięsne danie główne. Poznawaj kuchnie świata razem z nami - kierunek Indie!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. suszone liście kozieradki
1 łyżecz. przyprawa indyjska
500 g mąka lubella puszysta poznańska
1 szt. ciasto
1 szt. papryka czerwona
5 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
1 szt. nać pietruszki
1 łyżka olej
0.50 łyżecz. kolendra
0.50 łyżecz. chili
0.50 szt. drożdże
Przygotowanie
Ciasto: Nalać do miski 1 szklankę wody i rozpuścić drożdże. Wyrobić ciasto dosypując połowę mąki. Następnie dolać jeszcze wody, wymieszać i wsypać resztę mąki. Ciasto ma być takie jak na pierogi, nie może być za twarde.
Nadzienie: Ugotować ziemniaki (w mundurkach lub bez), ostudzić i rozgnieść je. Paprykę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ziemniakami. Natkę pietruszki drobno poszatkować i również wsypać do ziemniaków.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę - można ją przed dodaniem podsmażyć na patelni. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy i jeszcze raz wymieszać.
Z ciasta formować nieduże, okrągłe kulki i rozwałkować na grubość ok. 2mm. Po jednej stronie nałożyć łyżkę nadzienia, palcem namoczonym w wodzie posmarować brzegi po jednej stronie i skleić mocno. I tak po kolei z wszystkimi.
Na patelni rozgrzać olej, pierożki wrzucić na gorący olej i smażyć, aż do złotawo brązowego koloru.