Salsa pomidorowo-paprykowa

Łowicz
Salsa pomidorowo-paprykowa

0

0 / 0

Salsa pomidorowo-paprykowa to pikantny i aromatyczny sos o intensywnym smaku pomidorów i delikatnej słodyczy papryki. Idealnie sprawdzi się do nachosów, tacos, tortilli lub jako dodatek mięs i ryb. To świetny wybór dla wszystkich miłośników meksykańskiej kuchni.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

400 g pomidory całe bez skóry łowicz

250 g papryka czerwona

2 szt. papryczka chili

1 szt. cebula czerwona

1 łyżeczka kolendra

1 łyżeczka sól, pieprz

3 łyżka sok z cytryny

2 szcz. cukier

Przygotowanie


1

Cebulę i czosnek obrać.

2

Paprykę i papryczki chili umyć i usunąć nasiona.

3

Warzywa drobno pokroić.

4

Do garnka przełożyć pomidory z puszki bez skóry, dodać pokrojone warzywa i dusić ok. 30 minut.

5

Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy. Całość dusić razem przez chwilę, a następnie zblendować, ale nie na jednolitą masę.

6

Salsę przełożyć do słoika lub innego naczynia i wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

7

Podawać w małych naczynkach. Wierzch udekorować papryczkami z dodatkiem nachos lub krakersów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły