Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa
maspexdigital
Przedstawiamy prosty przepis na idealną imprezową przekąskę. Przygotuj swoje własne, domowe nachosy z salsą pomidorową i pieczonymi warzywami. Wymieszaj w misce mąkę z wszystkimi przyprawami, zagotuj wodę z olejem i dodaj do wymieszanej mąki. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby ostygło, a następnie podziel ciasto na trzy części i rozwałkuj na cienki pasek, z którego wykroisz następnie trójkąty na nachosy. Piecz przez około 10 minut. Podawaj domowe nachosy z sosem na bazie krojonych pomidorów w towarzystwie pieczonych warzyw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1393
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
187
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 3
Przedstawiamy prosty przepis na idealną imprezową przekąskę. Przygotuj swoje własne, domowe nachosy z salsą pomidorową i pieczonymi warzywami. Wymieszaj w misce mąkę z wszystkimi przyprawami, zagotuj wodę z olejem i dodaj do wymieszanej mąki. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby ostygło, a następnie podziel ciasto na trzy części i rozwałkuj na cienki pasek, z którego wykroisz następnie trójkąty na nachosy. Piecz przez około 10 minut. Podawaj domowe nachosy z sosem na bazie krojonych pomidorów w towarzystwie pieczonych warzyw.
27
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. pomidory krojone łowicz
2 szt. papryka chili czerwona
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryka czerwona
0.50 łyżecz. oregano
0.50 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. sól, pieprz
1 szczyp. cukier
2 łyżka oliwa z oliwek
200 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g mąka kukurydziana
300 woda
2 łyżecz. kumin
2 łyżecz. papryka ostra
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. kurkuma
2 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. pieprz
8 łyżka olej
1 szt. marchewka
4 szt. batat
6 szt. szparagi
1 szt. cukinia
3 łyżecz. sól, pieprz
2 łyżecz. ulubione zioła
2 łyżka olej
Przygotowanie
SALSA: Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.
DOMOWE NACHOSY: W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
PIECZONE WARZYWA: Warzywa obrać pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1393
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
187
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.