Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

maspexdigital
Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

0

5 / 3

Przedstawiamy prosty przepis na idealną imprezową przekąskę. Przygotuj swoje własne, domowe nachosy z salsą pomidorową i pieczonymi warzywami. Wymieszaj w misce mąkę z wszystkimi przyprawami, zagotuj wodę z olejem i dodaj do wymieszanej mąki. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby ostygło, a następnie podziel ciasto na trzy części i rozwałkuj na cienki pasek, z którego wykroisz następnie trójkąty na nachosy. Piecz przez około 10 minut. Podawaj domowe nachosy z sosem na bazie krojonych pomidorów w towarzystwie pieczonych warzyw.

27

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 opak. pomidory krojone łowicz

2 szt. papryka chili czerwona

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. papryka czerwona

0.50 łyżecz. oregano

0.50 łyżecz. bazylia

1 łyżecz. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

2 łyżka oliwa z oliwek

200 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g mąka kukurydziana

300 woda

2 łyżecz. kumin

2 łyżecz. papryka ostra

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. kurkuma

2 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. pieprz

8 łyżka olej

1 szt. marchewka

4 szt. batat

6 szt. szparagi

1 szt. cukinia

3 łyżecz. sól, pieprz

2 łyżecz. ulubione zioła

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

SALSA: Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

2

DOMOWE NACHOSY: W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

3

PIECZONE WARZYWA: Warzywa obrać pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1393

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

187

gram

Tłuszcze

61

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły