0

Składniki

1 Opakowanie
ingridient
pomidory krojone Łowicz
2 Sztuki
Papryka chili czerwona
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
papryka czerwona
0.5 Łyżeczki
oregano
0.5 Łyżeczki
bazylia
1 Garść
Świeża kolendra
1 Łyżeczka
sól, pieprz
1 Szczypta
cukier
2 Łyżki
oliwa z oliwek

Domowe nachosy

200 Gramów
Mąka tortowa
200 Gramów
Mąka kukurydziana
300 Mililitrów
woda
2 Łyżeczki
Kumin
2 Łyżeczki
papryka ostra
1 Łyżeczka
papryka słodka
1 Łyżeczka
Kurkuma
2 Łyżeczki
sól
0.25 Łyżeczki
pieprz
8 Łyżek
olej

Pieczone warzywa

1 Sztuka
Marchewka
4 Sztuki
bataty
6 Sztuk
Szparagi
1 Sztuka
cukinia
3 Łyżeczki
sól, pieprz
2 Łyżeczki
Ulubione zioła
2 Łyżki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. SALSA: Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.
  2. DOMOWE NACHOSY: W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
  3. PIECZONE WARZYWA: Warzywa obrać pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.

Podobne przepisy

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Przepis
Średni Do 1 godz
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką...

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką w ketchupowej marynacie

Pikantne krążki ziemniaczane

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pikantne krążki ziemniaczane

Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Przepis
Średni Do 3 godz
Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Kulebiak z kapustą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kulebiak z kapustą

Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokół...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokółkami

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Paszteciki z pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Paszteciki z pieczarkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!