Sałatka ziemniaczana z sosem ziołowym

m7

Pysznie i niedrogo - POLECAM!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
293
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pysznie i niedrogo - POLECAM!!!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. zioła prowansalskie
1 łyżecz. skórka z cytryny
0.50 kostka bulion drobiowy
1 szt. cebula czerwona
1 szt. papryka
2 szt. ogórek małosolny
0.50 szt. kukurydza konserwowa
0.50 szt. szczypiorek
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka olej
3 łyżka ocet winny
40 dag. ziemniaki
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, włożyć do osolonego wrzątku i ugotować na półtwardo. Lekko ostudzić i pokroić w plastry i jeszcze cieple włożyć do winegretu. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
W 1/3 szklanki wrzątku rozpuścić pół kostki bulionowej, ostudzić, połączyć z octem winnym + otartą skórką z cytryny + rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i czarnym pieprzem (spora szczyptę). Dokładnie wymieszać.
Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, dodać warzywa do miski z ziemniakami dodać kukurydzę i posypać szczypiorem.
Wymieszać i odstawić pod przykryciem na 30 min.
SMACZNEGO!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
293
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.