Sałatka ziemniaczana na grilla

Krakus
Sałatka ziemniaczana na grilla

0

0 / 0

Ta sałatka ziemniaczana to absolutny hit każdego grilla! Kremowa, wyrazista i pełna aromatu – łączy w sobie delikatne ziemniaki, chrupiący boczek, aromatyczną cebulę oraz aksamitny sos na bazie majonezu, śmietany, chrzanu i musztardy. To doskonała propozycja na letnie spotkania, pikniki i grillowe uczty – szybka w przygotowaniu, sycąca i lubiana przez wszystkich. Sałatka świetnie komponuje się z karkówką, kiełbaską czy szaszłykami. Smacznego!

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g ziemniaki

150 g boczek wędzony

1 szt. cebula czerwona

3 łyżka majonez

3 łyżka śmietana 18%

2 łyżka chrzan krakus

1 łyżecz. musztarda

2 łyżka posiekany koperek

2 łyżka posiekany szczypiorek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach do miękkości, obrać i pokroić w kostkę.

2

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni na chrupko.

3

Cebulę posiekać w kostkę, można ją na chwilę zalać wrzątkiem, aby złagodzić smak.

4

W misce wymieszać majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Doprawić solą i pieprzem.

5

Dodać do sosu ziemniaki, boczek, cebulę, dymkę oraz koperek. Wszystko delikatnie wymieszać.

6

Schłodzić w lodówce przed podaniem – najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły