Sałatka ze szparagów w sosie malinowym

EkspertOdKuchni
Sałatka ze szparagów w sosie malinowym

0

0 / 0

Wykorzystaj krótki sezon na szparagi, przygotowując lekką i wyrazistą sałatkę, która łączy chrupiące zielone szparagi, słodko-kwaśne maliny, kremową fetę oraz prażone orzechy pekan. To idealna propozycja na wiosenny lunch, lekką kolację, dodatek do grilla czy efektowną przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi. Całość nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje – i z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto ją spróbuje.

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pęcz. szparagi zielone

70 g mix sałat

1 pęcz. szczypiorek

200 g ser feta

50 g orzechy pekan

60 g maliny świeże

Dressing

60 g maliny świeże

1 łyżka musztarda

40 ml oliwa

2 łyżka sok z cytryny

1 łyżka miód

1 szczyp. płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Szparagi za pomocą obieraczki pokroić w długie wstążki. Umieścić w dużej misce.

2

Dodać posiekany szczypior, mix sałat i maliny.

3

Wszystkie składniki dressingu umieścić w misie malaksera.

4

Zmiksować dressing.

5

Wlać dressing do sałatki.

6

Wymieszać dokładnie sałatkę z dressingiem i odstawić na 30 minut do lodówki.

7

Dodać do sałatki pokruszony ser feta oraz orzechy pekan i wymieszać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły