Sałatka ze szparagów w sosie malinowym

EkspertOdKuchni

Wykorzystaj krótki sezon na szparagi, przygotowując lekką i wyrazistą sałatkę, która łączy chrupiące zielone szparagi, słodko-kwaśne maliny, kremową fetę oraz prażone orzechy pekan. To idealna propozycja na wiosenny lunch, lekką kolację, dodatek do grilla czy efektowną przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi. Całość nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje – i z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto ją spróbuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wykorzystaj krótki sezon na szparagi, przygotowując lekką i wyrazistą sałatkę, która łączy chrupiące zielone szparagi, słodko-kwaśne maliny, kremową fetę oraz prażone orzechy pekan. To idealna propozycja na wiosenny lunch, lekką kolację, dodatek do grilla czy efektowną przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi. Całość nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje – i z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto ją spróbuje.
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 pęcz. szparagi zielone
70 g mix sałat
1 pęcz. szczypiorek
200 g ser feta
50 g orzechy pekan
60 g maliny świeże
Dressing
60 g maliny świeże
1 łyżka musztarda
40 ml oliwa
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżka miód
1 szczyp. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Szparagi za pomocą obieraczki pokroić w długie wstążki. Umieścić w dużej misce.
Dodać posiekany szczypior, mix sałat i maliny.
Wszystkie składniki dressingu umieścić w misie malaksera.
Zmiksować dressing.
Wlać dressing do sałatki.
Wymieszać dokładnie sałatkę z dressingiem i odstawić na 30 minut do lodówki.
Dodać do sałatki pokruszony ser feta oraz orzechy pekan i wymieszać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.