Sałatka ze szparagami, szczawiem, jajkiem i korniszonami

formularz
Sałatka ze szparagami, szczawiem, jajkiem i korniszonami

0

2 / 2

Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Te warzywa mają mnóstwo cennych składników odżywczych, dlatego warto je dodać do swojego jadłospisu. Dobrym pomysłem na danie ze szparagami będzie lekka sałatka z dodatkiem jajek, ogórków i szczawiu!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g szparagi białe

1 pęcz. świeży szczaw

1 pęcz. rzodkiewka

10 szt. korniszony krakus

4 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka musztarda

1 łyżka sok z cytryny

2 szczyp. sól, pieprz

4 szt. jajka kurze

Przygotowanie


1

Szparagi gotujemy w lekko posolonej wodzie ok. 7 minut i kroimy na 4 części.

2

Szczaw myjemy i osuszamy.

3

Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.

4

Ogórki również kroimy w plasterki.

5

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki.

6

Z oliwy, musztardy, soku z cytryny oraz soli i pieprzu przygotowujemy sos. Na talerzu układamy liście szczawiu, kawałki szparagów, rzodkiewki, ogórki i na wierzchu jajko. Całość skrapiamy sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

273

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły