Sałatka ze szparagami, szczawiem, jajkiem i korniszonami
formularz
Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Te warzywa mają mnóstwo cennych składników odżywczych, dlatego warto je dodać do swojego jadłospisu. Dobrym pomysłem na danie ze szparagami będzie lekka sałatka z dodatkiem jajek, ogórków i szczawiu!
0
2 / 2
Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Te warzywa mają mnóstwo cennych składników odżywczych, dlatego warto je dodać do swojego jadłospisu. Dobrym pomysłem na danie ze szparagami będzie lekka sałatka z dodatkiem jajek, ogórków i szczawiu!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g szparagi białe
1 pęcz. świeży szczaw
1 pęcz. rzodkiewka
10 szt. korniszony krakus
4 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka musztarda
1 łyżka sok z cytryny
2 szczyp. sól, pieprz
4 szt. jajka kurze
Przygotowanie
Szparagi gotujemy w lekko posolonej wodzie ok. 7 minut i kroimy na 4 części.
Szczaw myjemy i osuszamy.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Ogórki również kroimy w plasterki.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Z oliwy, musztardy, soku z cytryny oraz soli i pieprzu przygotowujemy sos. Na talerzu układamy liście szczawiu, kawałki szparagów, rzodkiewki, ogórki i na wierzchu jajko. Całość skrapiamy sosem.