Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorami
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorkami to idealny wybór dla osób, które chcą zjeść coś lekkiego, ale jednocześnie pełnego smaku i wartości odżywczych. Bez problemu przygotujemy ją w ciągu całego roku, szczególnie wiosną i latem, kiedy szparagi i pomidorki koktajlowe są w pełni sezonu. Chrupiące warzywa w połączeniu z aromatycznym sosem musztardowo-miodowym będzie świetnym wyborem na obiad, kolację lub różnego rodzaju przyjęcia. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g mix sałat
1 szt. pierś z kurczaka
200 g szparagi
100 g pomidorki koktajlowe
50 g ogórki konserwowe krakus
1 szt. gruszka
2 łyżka musztarda
80 oliwa
30 miód
30 ocet winny
1 szcz. sól
Przygotowanie
Przygotowujemy sos musztardowo-miodowy. W tym celu myjemy gruszkę i usuwamy gniazda nasienne. Do blendera kielichowego dajemy gruszkę, oliwę, musztardę, miód, ocet winny i szczyptę soli. Wszystko blendujemy do momentu połączenia się składników.
Pierś z kurczaka smażymy na złocisty kolor. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut.
W misce łączymy wszystkie składniki: sos musztardowo-miodowy, usmażony, pokrojony w kostkę kurczak, szparagi, ogórki konserwowe i pomidorki koktajlowe pokrojone wzdłuż.