Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973737742.jpeg&w=3840&q=75)
Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorkami to idealny wybór dla osób, które chcą zjeść coś lekkiego, ale jednocześnie pełnego smaku i wartości odżywczych. Bez problemu przygotujemy ją w ciągu całego roku, szczególnie wiosną i latem, kiedy szparagi i pomidorki koktajlowe są w pełni sezonu. Chrupiące warzywa w połączeniu z aromatycznym sosem musztardowo-miodowym będzie świetnym wyborem na obiad, kolację lub różnego rodzaju przyjęcia. Smacznego!
0
0 / 0
Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorkami to idealny wybór dla osób, które chcą zjeść coś lekkiego, ale jednocześnie pełnego smaku i wartości odżywczych. Bez problemu przygotujemy ją w ciągu całego roku, szczególnie wiosną i latem, kiedy szparagi i pomidorki koktajlowe są w pełni sezonu. Chrupiące warzywa w połączeniu z aromatycznym sosem musztardowo-miodowym będzie świetnym wyborem na obiad, kolację lub różnego rodzaju przyjęcia. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g mix sałat
1 szt. pierś z kurczaka
200 g szparagi
100 g pomidorki koktajlowe
50 g ogórki konserwowe krakus
1 szt. gruszka
2 łyżka musztarda
80 oliwa
30 miód
30 ocet winny
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Przygotowujemy sos musztardowo-miodowy. W tym celu myjemy gruszkę i usuwamy gniazda nasienne. Do blendera kielichowego dajemy gruszkę, oliwę, musztardę, miód, ocet winny i szczyptę soli. Wszystko blendujemy do momentu połączenia się składników.
Pierś z kurczaka smażymy na złocisty kolor. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut.
W misce łączymy wszystkie składniki: sos musztardowo-miodowy, usmażony, pokrojony w kostkę kurczak, szparagi, ogórki konserwowe i pomidorki koktajlowe pokrojone wzdłuż.