Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką

EkspertOdKuchni
Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką

0

0 / 0

Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką to idealna propozycja dla fanów kuchni japońskiej i słodko-kwaśnych połączeń kulinarnych. Jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a co więcej, zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Glony wakame to świetne źródło witaminy C, manganu, wapnia, kwasu foliowego, jodu i magnezu. Są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się dla osób, które szukają lekkostrawnych dań.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

15 g suszone wodorosty wakame

1 szt. ogórek

1 szt. marchew

0.25 szt. cebula czerwona

1 łyżka ocet ryżowy

1 łyżka sos sojowy

1 łyżeczka cukier

2 łyżeczka sezam

1 szcz. sól

1 szt. ząbek czosnku

1 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Namocz wodorosty w letniej wodzie przez około 15-20 minut, aż zmiękną. Po namoczeniu odcedź je i dokładnie odsącz.

2

Ogórka i marchewkę obierz, a następnie pokrój w plasterki lub cienkie paski za pomocą obieraczki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka.

3

W miseczce wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, posiekany czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu.

4

W misce wymieszaj wodorosty wakame, pokrojone warzywa i cebulę.

5

Do sałatki dodaj przygotowany wcześniej sos i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się nasączyły.

6

Gotową sałatkę posyp sezamem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły