Sałatka z truskawkami, rukolą, awokado i mozzarellą

EkspertOdKuchni
Sałatka z truskawkami, rukolą, awokado i mozzarellą

0

0 / 0

Sałatka z truskawkami, rukolą, awokado i mozzarellą to doskonałe połączenie świeżych, letnich smaków, które doskonale sprawdzą się na obiad, kolację, smaczną przekąskę lub przystawkę na imprezę. Połączenie sałaty, mozzarelli, awokado, soczystych truskawek, chrupiących pestek słonecznika z aromatycznym dressingiem musztardowo-miodowym zasmakuje każdemu, kto ceni sobie orzeźwiające i zdrowe kombinacje kulinarne. Smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g mix sałat

100 g rukola

2 opak. mozzarella di buffala

2 szt. awokado

300 g truskawki

60 g pestki słonecznika

2 łyżecz. musztarda dijon

8 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżecz. sok z cytryny

2 łyżecz. ocet balsamiczny

2 łyżka miód

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania musztardowego sosu winegret. Wymieszaj musztardę, ocet balsamiczny, oliwę, sok z cytryny i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2

Mix sałat, rukolę i truskawki umyj. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.

3

Na talerze wyłóż wymieszaną rukolę z sałatą, a na wierzch dodaj poszarpaną mozzarellę, kawałki awokado i pokrojone wcześniej truskawki.

4

Sałatkę polej sosem winegret i udekoruj pestkami słonecznika.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

678

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

57

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły