Sałatka z tofu, awokado i pomidorkami

EkspertOdKuchni
Sałatka z tofu, awokado i pomidorkami

0

5 / 1

Sałatka z tofu, awokado i pomidorkami to świetny wybór na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne, ale także jako przystawka do głównego posiłku. To idealna propozycja dla miłośników zdrowej i oryginalnej kuchni, którzy chcą eksperymentować z nowymi smakami i aromatami. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

300 g mix sałat

200 g tofu

0.50 szt. awokado

80 g pomidorki koktajlowe

50 g papryka

1 szt. doniczka bazylii

1 szt. oliwa z oliwek

1 łodyga musztarda

30 ocet winny

30 miód

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Sos bazyliowy. Bazylię, oliwę, musztardę, miód, ocet winny i sól blendujemy do momentu połączenia się składników.

2

Tofu kroimy w dużą kostkę i smażymy na oliwie. Awokado kroimy w łódeczki, paprykę w paski i pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż.

3

Mix sałat mieszamy z sosem bazyliowym, tofu i resztą warzyw.

4

Sałatkę można posypać sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

614

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły