Sałatka z tofu, awokado i pomidorkami
EkspertOdKuchni
Sałatka z tofu, awokado i pomidorkami to świetny wybór na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne, ale także jako przystawka do głównego posiłku. To idealna propozycja dla miłośników zdrowej i oryginalnej kuchni, którzy chcą eksperymentować z nowymi smakami i aromatami. Smacznego!
0
5 / 1
Sałatka z tofu, awokado i pomidorkami to świetny wybór na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne, ale także jako przystawka do głównego posiłku. To idealna propozycja dla miłośników zdrowej i oryginalnej kuchni, którzy chcą eksperymentować z nowymi smakami i aromatami. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
300 g mix sałat
200 g tofu
0.50 szt. awokado
80 g pomidorki koktajlowe
50 g papryka
1 szt. doniczka bazylii
1 szt. oliwa z oliwek
1 łod. musztarda
30 ocet winny
30 miód
1 szcz. sól
Przygotowanie
Sos bazyliowy. Bazylię, oliwę, musztardę, miód, ocet winny i sól blendujemy do momentu połączenia się składników.
Tofu kroimy w dużą kostkę i smażymy na oliwie. Awokado kroimy w łódeczki, paprykę w paski i pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż.
Mix sałat mieszamy z sosem bazyliowym, tofu i resztą warzyw.
Sałatkę można posypać sezamem.