Sałatka z szynką parmeńską na pomarańczach

mariola85

Niecodzienne połączenia różnych smaków, które potrafią zachwycić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
324
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Niecodzienne połączenia różnych smaków, które potrafią zachwycić.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. pomarańcza
1 szt. awokado
1 szt. cytryna
3 szt. figi suszone
1 łyżka musztarda z ziarnami gorczycy
6 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka musztarda z ziarnami gorczycy
12 dag. szynka parmeńska
12 dag. serek mascarpone
Przygotowanie
Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry, kładziemy na spód półmiska.
Mascarpone mieszamy z musztardą, dodajemy pieprz i sól. Powstałą masą smarujemy plastry szynki i zwijamy w ruloniki, które układamy na pomarańczach.
Awokado obieramy kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny, również układamy na pomarańczach.
Z oliwy i musztardy przygotowujemy sos, doprawiamy pieprzem i solą, polewamy sałatkę, dekorujemy pokrojonymi w plasterki figami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
324
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.