Sałatka z szynką parmeńską na pomarańczach
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Sałatka z szynką parmeńską na pomarańczach](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975034269.jpeg&w=3840&q=75)
Niecodzienne połączenia różnych smaków, które potrafią zachwycić.
0
0 / 0
Niecodzienne połączenia różnych smaków, które potrafią zachwycić.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. pomarańcza
1 szt. awokado
1 szt. cytryna
3 szt. figi suszone
1 łyżka musztarda z ziarnami gorczycy
6 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka musztarda z ziarnami gorczycy
12 dag. szynka parmeńska
12 dag. serek mascarpone
Przygotowanie
Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry, kładziemy na spód półmiska.
Mascarpone mieszamy z musztardą, dodajemy pieprz i sól. Powstałą masą smarujemy plastry szynki i zwijamy w ruloniki, które układamy na pomarańczach.
Awokado obieramy kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny, również układamy na pomarańczach.
Z oliwy i musztardy przygotowujemy sos, doprawiamy pieprzem i solą, polewamy sałatkę, dekorujemy pokrojonymi w plasterki figami.