Sałatka z szynką parmeńską, burratą i brzoskwiniami

EkspertOdKuchni
Sałatka z szynką parmeńską, burratą i brzoskwiniami

0

0 / 0

Karmelizowana brzoskwinia, kremowa burrata i delikatna szynka parmeńska – ta sałatka to kwintesencja letniego smaku i włoskiego luzu. Idealna na lekki lunch, romantyczną kolację albo jako efektowna przystawka na przyjęciu. Pokochają ją miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej i ci, którzy lubią słodko-słone połączenia kulinarne. Sałatkę możesz podawać z ulubionym pieczywem lub z grzankami, które świetnie wchłoną dressing i kremowe wnętrze burraty. Smacznego!

15

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. burrata

8 szt. plastry szynki parmeńskiej

2 szt. brzoskwinie

1 łyżka miód

25 g szpinak baby

25 g roszponka

25 g rukola

30 g orzechy pekan

Dressing

1 łyżecz. miód

1 łyżecz. musztarda dijon

1 łyżecz. musztarda francuska

0.50 szt. limonka

1 szczyp. płatki chili

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Brzoskwinie umyj i pokrój w grube plasterki.

2

Na patelni rozgrzej łyżkę miodu, dodaj brzoskwinie i smaż na średnim ogniu ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż lekko się skarmelizują. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

3

Przygotuj dressing. W miseczce połącz miód, musztardę dijon, musztardę francuską, sok z limonki, oliwę i płatki chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do uzyskania gładkiej emulsji.

4

W dużej misce połącz liście szpinaku, roszponki i rukoli. Polej połową dressingu i delikatnie wymieszaj.

5

Ułóż sałatę na talerzu, dodaj rozerwaną burratę i plastry szynki parmeńskiej.

6

Dodaj usmażone wcześniej brzoskwinie, posyp orzechami pekan i polej pozostałym dressingiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły