Sałatka z szynką parmeńską, burratą i brzoskwiniami

EkspertOdKuchni

Karmelizowana brzoskwinia, kremowa burrata i delikatna szynka parmeńska – ta sałatka to kwintesencja letniego smaku i włoskiego luzu. Idealna na lekki lunch, romantyczną kolację albo jako efektowna przystawka na przyjęciu. Pokochają ją miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej i ci, którzy lubią słodko-słone połączenia kulinarne. Sałatkę możesz podawać z ulubionym pieczywem lub z grzankami, które świetnie wchłoną dressing i kremowe wnętrze burraty. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Karmelizowana brzoskwinia, kremowa burrata i delikatna szynka parmeńska – ta sałatka to kwintesencja letniego smaku i włoskiego luzu. Idealna na lekki lunch, romantyczną kolację albo jako efektowna przystawka na przyjęciu. Pokochają ją miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej i ci, którzy lubią słodko-słone połączenia kulinarne. Sałatkę możesz podawać z ulubionym pieczywem lub z grzankami, które świetnie wchłoną dressing i kremowe wnętrze burraty. Smacznego!
15
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. burrata
8 szt. plastry szynki parmeńskiej
2 szt. brzoskwinie
1 łyżka miód
25 g szpinak baby
25 g roszponka
25 g rukola
30 g orzechy pekan
Dressing
1 łyżecz. miód
1 łyżecz. musztarda dijon
1 łyżecz. musztarda francuska
0.50 szt. limonka
1 szczyp. płatki chili
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Brzoskwinie umyj i pokrój w grube plasterki.
Na patelni rozgrzej łyżkę miodu, dodaj brzoskwinie i smaż na średnim ogniu ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż lekko się skarmelizują. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Przygotuj dressing. W miseczce połącz miód, musztardę dijon, musztardę francuską, sok z limonki, oliwę i płatki chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do uzyskania gładkiej emulsji.
W dużej misce połącz liście szpinaku, roszponki i rukoli. Polej połową dressingu i delikatnie wymieszaj.
Ułóż sałatę na talerzu, dodaj rozerwaną burratę i plastry szynki parmeńskiej.
Dodaj usmażone wcześniej brzoskwinie, posyp orzechami pekan i polej pozostałym dressingiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.