Sałatka z soczewicy z suszonymi śliwkami

EkspertOdKuchni
Sałatka z soczewicy z suszonymi śliwkami

0

0 / 0

Sałatka z soczewicy z suszonymi śliwkami to idealny wybór na lekki lunch, dodatek do grillowanych potraw lub jako samodzielna przekąska. Jest sycąca, aromatyczna, a także bogata w błonnik i białko. Połączenie czarnej soczewicy z suszonymi śliwkami, burratą, papryczkami i szpinakiem nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. To świetna propozycja zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g soczewica czarna

60 g suszone śliwki

1 szt. burrata

2 szt. papryczki mini

30 g szpinak

3 szt. plastry szynki dojrzewającej

1 łyżecz. miód

1 łyżecz. ocet balsamiczny

1 szczyp. cynamon

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i mieszamy z oliwą z oliwek, cynamonem, octem balsamicznym i miodem.

2

Suszone śliwki kroimy drobno, a mini papryczki w krążki.

3

W misce mieszamy soczewicę, śliwki, papryczki, szpinak i wykładamy na talerz.

4

Szynkę dojrzewającą zwijamy w rulon i kładziemy na sałatkę.

5

Na wierzch sałatki wykładamy burratę, delikatnie ją rozrywając.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły