Sałatka z soczewicy z suszonymi śliwkami
EkspertOdKuchni
Sałatka z soczewicy z suszonymi śliwkami to idealny wybór na lekki lunch, dodatek do grillowanych potraw lub jako samodzielna przekąska. Jest sycąca, aromatyczna, a także bogata w błonnik i białko. Połączenie czarnej soczewicy z suszonymi śliwkami, burratą, papryczkami i szpinakiem nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. To świetna propozycja zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka z soczewicy z suszonymi śliwkami to idealny wybór na lekki lunch, dodatek do grillowanych potraw lub jako samodzielna przekąska. Jest sycąca, aromatyczna, a także bogata w błonnik i białko. Połączenie czarnej soczewicy z suszonymi śliwkami, burratą, papryczkami i szpinakiem nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. To świetna propozycja zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g soczewica czarna
60 g suszone śliwki
1 szt. burrata
2 szt. papryczki mini
30 g szpinak
3 szt. plastry szynki dojrzewającej
1 łyżecz. miód
1 łyżecz. ocet balsamiczny
1 szczyp. cynamon
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i mieszamy z oliwą z oliwek, cynamonem, octem balsamicznym i miodem.
Suszone śliwki kroimy drobno, a mini papryczki w krążki.
W misce mieszamy soczewicę, śliwki, papryczki, szpinak i wykładamy na talerz.
Szynkę dojrzewającą zwijamy w rulon i kładziemy na sałatkę.
Na wierzch sałatki wykładamy burratę, delikatnie ją rozrywając.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.