Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i daktylami

EkspertOdKuchni
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i daktylami

1

0 / 0

Orzeźwiająca sałatka z selera naciowego z jabłkiem i daktylami to idealne połączenie świeżości, słodyczy i delikatnej chrupkości. Doskonale sprawdzi się nie tylko na codzienny posiłek, ale również jako oryginalny dodatek do dań z grilla – świetnie przełamuje cięższe, mięsne smaki. Idealna na letnie spotkania, pikniki i imprezy na świeżym powietrzu. Życzymy smacznego!

13

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 pęcz. seler naciowy

1 szt. jabłko

1 szt. ogórek szklarniowy

12 szt. daktyle suszone

0.50 pęcz. natka pietruszki

0.50 szkl. orzechy pekan

Sos

2 łyżka majonez

1 szt. cytryna

1 pęcz. koperek

1.50 szkl. parmezan tarty

1 łyżka miód

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Warzywa dokładnie umyj i pokrój w dość drobną kostkę.

2

Umieść je w dużej misce, dodaj posiekaną natkę pietruszki, pokrojone daktyle, jabłko i posiekane orzechy pekan.

3

W osobnej misce wymieszaj majonez, wyciśnięty sok i startą skórkę z jednej cytryny, drobno posiekany koperek, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

4

Wlej sos do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszaj.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły