Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i daktylami

EkspertOdKuchni

Orzeźwiająca sałatka z selera naciowego z jabłkiem i daktylami to idealne połączenie świeżości, słodyczy i delikatnej chrupkości. Doskonale sprawdzi się nie tylko na codzienny posiłek, ale również jako oryginalny dodatek do dań z grilla – świetnie przełamuje cięższe, mięsne smaki. Idealna na letnie spotkania, pikniki i imprezy na świeżym powietrzu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Orzeźwiająca sałatka z selera naciowego z jabłkiem i daktylami to idealne połączenie świeżości, słodyczy i delikatnej chrupkości. Doskonale sprawdzi się nie tylko na codzienny posiłek, ale również jako oryginalny dodatek do dań z grilla – świetnie przełamuje cięższe, mięsne smaki. Idealna na letnie spotkania, pikniki i imprezy na świeżym powietrzu. Życzymy smacznego!
13
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 pęcz. seler naciowy
1 szt. jabłko
1 szt. ogórek szklarniowy
12 szt. daktyle suszone
0.50 pęcz. natka pietruszki
0.50 szkl. orzechy pekan
Sos
2 łyżka majonez
1 szt. cytryna
1 pęcz. koperek
1.50 szkl. parmezan tarty
1 łyżka miód
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Warzywa dokładnie umyj i pokrój w dość drobną kostkę.
Umieść je w dużej misce, dodaj posiekaną natkę pietruszki, pokrojone daktyle, jabłko i posiekane orzechy pekan.
W osobnej misce wymieszaj majonez, wyciśnięty sok i startą skórkę z jednej cytryny, drobno posiekany koperek, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej sos do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszaj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.