Sałatka z pieczonymi ziemniakami i wędzoną rybą
kontakt_1
Szukasz pomysłu na prostą i pożywną kolację? Śpieszymy z pomocą! Sprawdź nasz sprawdzony przepis na sałatkę z pieczonymi ziemniakami, czerwoną cebulą, prażonymi migdałami, roszponką, rukolą i wędzonymi szprotkami.
0
5 / 1
Szukasz pomysłu na prostą i pożywną kolację? Śpieszymy z pomocą! Sprawdź nasz sprawdzony przepis na sałatkę z pieczonymi ziemniakami, czerwoną cebulą, prażonymi migdałami, roszponką, rukolą i wędzonymi szprotkami.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki
200 g szprotki wędzone
1 szt. czerwona cebula
1 pęcz. rukola
1 pęcz. roszponka
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki, wykładamy na brytfankę z łyżką oliwy z oliwek.
Podpiekamy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
Rukolę i roszponkę myjemy, wykładamy do miski razem z natką pietruszki i posiekaną cebulą.
Kropimy sokiem z cytryny i dodajemy siekane migdały.
Rumiane ziemniaki układamy na sałatę, doprawiamy solą i pieprzem.
Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Na wierzchu układamy wędzone szprotki w całości.