Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą

Krakus
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą

1

0 / 0

Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą to idealny wybór dla wszystkich miłośników świeżych i orzeźwiających smaków. Doskonale sprawdzi się jako lekki posiłek, dodatek do obiadu lub przekąska na imprezach, piknikach i uroczystościach.

9

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 szt.

2 szt. pomarańcze

50 g rukola

1 szt. cebula czerwona

2 łyżka pestki dyni

1 łyżka słonecznik łuskany

4 łyżka sok z pomarańczy

1 szczyp. sól i pieprz

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Buraki pokrój w cienkie talarki — najlepiej na mandolinie.

2

Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy.

3

Pomarańcze obierz za pomocą noża i wytnij fileciki (bez skóry i błonek).

4

Z tego, co pozostanie z pomarańczy, wyciśnij sok.

5

Na talerzu rozłóż pokrojone buraki, ułóż na nich garść rukoli, fileciki z pomarańczy oraz cienko pokrojoną cebulę w pióra.

6

Wymieszaj w naczyniu oliwę z sokiem z pomarańczy, skórką pomarańczową, solą i pieprzem.

7

Sałatkę polej dressingiem, a na koniec udekoruj pestkami dyni i słonecznikiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły