Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą

Krakus
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą

1

0 / 0

Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą to idealny wybór dla wszystkich miłośników świeżych i orzeźwiających smaków. Doskonale sprawdzi się jako lekki posiłek, dodatek do obiadu lub przekąska na imprezach, piknikach i uroczystościach.

9

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

3 szt. buraki

2 szt. pomarańcze

50 g rukola

1 szt. cebula czerwona

2 łyżka pestki dyni

1 łyżka słonecznik łuskany

4 łyżka sok z pomarańczy

1 szczyp. sól i pieprz

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Buraki umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową (możesz dodać do środka odrobinę oliwy i szczyptę soli). Piecz przez około 45-60 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

2

Buraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie talarki — najlepiej na mandolinie.

3

Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy.

4

Pomarańcze obierz za pomocą noża i wytnij fileciki (bez skóry i błonek).

5

Z tego, co pozostanie z pomarańczy, wyciśnij sok.

6

Na talerzu rozłóż pokrojone buraki, ułóż na nich garść rukoli, fileciki z pomarańczy oraz cienko pokrojoną cebulę w pióra.

7

Wymieszaj w naczyniu oliwę z sokiem z pomarańczy, skórką pomarańczową, solą i pieprzem.

8

Sałatkę polej dressingiem, a na koniec udekoruj pestkami dyni i słonecznikiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

278

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły