Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą
Krakus
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą to idealny wybór dla wszystkich miłośników świeżych i orzeźwiających smaków. Doskonale sprawdzi się jako lekki posiłek, dodatek do obiadu lub przekąska na imprezach, piknikach i uroczystościach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i rukolą to idealny wybór dla wszystkich miłośników świeżych i orzeźwiających smaków. Doskonale sprawdzi się jako lekki posiłek, dodatek do obiadu lub przekąska na imprezach, piknikach i uroczystościach.
9
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
3 szt. buraki
2 szt. pomarańcze
50 g rukola
1 szt. cebula czerwona
2 łyżka pestki dyni
1 łyżka słonecznik łuskany
4 łyżka sok z pomarańczy
1 szczyp. sól i pieprz
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Buraki umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową (możesz dodać do środka odrobinę oliwy i szczyptę soli). Piecz przez około 45-60 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Buraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie talarki — najlepiej na mandolinie.
Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy.
Pomarańcze obierz za pomocą noża i wytnij fileciki (bez skóry i błonek).
Z tego, co pozostanie z pomarańczy, wyciśnij sok.
Na talerzu rozłóż pokrojone buraki, ułóż na nich garść rukoli, fileciki z pomarańczy oraz cienko pokrojoną cebulę w pióra.
Wymieszaj w naczyniu oliwę z sokiem z pomarańczy, skórką pomarańczową, solą i pieprzem.
Sałatkę polej dressingiem, a na koniec udekoruj pestkami dyni i słonecznikiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
278
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.