Sałatka z pieczonych buraków i mozzarelli z dressingiem z syropu malinowego

maspexdigital
Sałatka z pieczonych buraków i mozzarelli z dressingiem z syropu malinowego

2

3.3 / 12

Zdrowa, lekka i przede wszystkim letnia sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy :)

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. buraki

2 szkl. rukola

120 g mozarella w kulkach

2 łyżka nasiona słonecznika

2 łyżka syrop malinowy łowicz

1 łyżecz. sok z cytryny

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Buraki (nie obierać!) owinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, przez około 1 godzinę. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry.

2

Na półmisku ułożyć rukolę, pokrojone w kostkę buraki i mozzarellę, posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i skropić oliwą, sokiem z cytryny i syropem malinowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

464

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły