Sałatka z pieczonych buraków i mozzarelli z dressingiem z syropu malinowego
maspexdigital
Zdrowa, lekka i przede wszystkim letnia sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy :)
2
3.3 / 12
Zdrowa, lekka i przede wszystkim letnia sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy :)
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. buraki
2 szkl. rukola
120 g mozarella w kulkach
2 łyżka nasiona słonecznika
2 łyżka syrop malinowy łowicz
1 łyżecz. sok z cytryny
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
1
Buraki (nie obierać!) owinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, przez około 1 godzinę. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry.
2
Na półmisku ułożyć rukolę, pokrojone w kostkę buraki i mozzarellę, posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i skropić oliwą, sokiem z cytryny i syropem malinowym.