Sałatka z pieczoną ciecierzycą, granatem i fetą

kontakt_2
Sałatka z pieczoną ciecierzycą, granatem i fetą

0

2.3 / 10

Plan na lekką kolację? Proszę bardzo! Proponujemy Ci świeży szpinak w połączeniu z chrupiącą cieciorką i serem feta. Smak wzmocnią przyprawy, zioła i ostry keczup! Zapowiada się przepysznie.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g ciecierzyca

2 łyżka oliwa

4 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżecz. papryka słodka mielona

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 łyżecz. kolendra mielona

0.50 łyżecz. mielony kumin

1 szczyp. sól

1 łyżka oliwa

150 g świeży szpinak

4 łyżka pestki granatu

100 g ser feta

1 opak. ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Ketchup mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami i dodajemy do miski z opłukaną ciecierzycą, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

2

Zamarynowaną cieciorkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut.

3

Po tym czasie całość mieszamy, polewamy dodatkową łyżką oliwy i pieczemy kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu podajemy na szpinaku z granatem, fetą pokrojoną w kostkę i ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1331

kcal

Białka

52

gram

Węglowodany

192

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły